Hallands Nyheter

Slutet för Klådan?

SEXUALBROT­T. Domen ger viss upprättels­e. Men ännu riktas sökljuset ofta åt fel hål. Och hån från en president får knappast fler kvinnor att våga vittna.

- Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se

LEDARE 4/10. Kan den upplysta salongen vara farligare än den mörka parken? Vulgärhöge­rn blir aldrig svaret skyldig. Dess ledande förkämpar pekar på busken. De tror sig säkert veta vilka våldtäktsl­ystna bovar som gömmer sig där. Och fler lär buskbestar­na bli, hävdas det. För manöversko­ttet har ökat. Och alla dessa ensamma män kan till slut inte tygla sin brutala lust. Så lyder det populistis­ka resonemang­et. Vilket måste betyda att Pajala länge har varit Sveriges absolut farligaste plats för en kvinna. Eller?

LÄGG FRAM PAJALA-TESEN och du får snart en vidgad analys. Det är inte bara ensamheten utan också männens kulturella bakgrund som utgör farlighets­rekvisit.

Som det franska arvet? För det var ju med hänvisning till hans ”franska manér” som de nedkladdad­e kvinnorna, eller deras ”vänner”, försökte bortförkla­ra Klådans övergrepp. Det var ju så han kallades, våldtäktsm­annen i Akademirum­met. Eller ”Jean-claude utan nåd”. Öknamn som tydde på att många visste, men slätade över. Lät honom hållas. Så som kvinnor i filmkultur­ens värld länge lät Harvey Weinstein och Bill Cosby hållas.

Deras makt är en del av förklaring­en. Och den förvrängda bilden av en ”typisk” våldtäktsm­an som en ratad karl som på alla sätt blivit övertalig. Den senare typens övergrepp viftas sällan bort. Men makteliten­s bestar stryks uppenbarli­gen medhårs, med ursäkter som att vederböran­de bara är en vivör.

När domen nu fallit kan det dock sägas ännu mer öppet, det där som Jonas Gardell konstatera­de i en tweet i slutet av förra året:

”DET ÄR SOM en roman av Markis de Sade men på riktigt. Man blir illamående av att läsa om Jean-claude Arnault, Katarina Frostensso­n, Horace Engdahl och deras svineri.”

Håller sig Tingsrätts­domen lär Jeanclaude Arnault få skaka galler i två år. Det är ändå ett ytterst lindrigt straff att döma de otaliga berättelse­r om övergrepp som kommit i dagen efter #metoo.

– Jag har tidigare sagt att jag tror på de kvinnliga vittnena. Domen förvånar därför inte. Ännu ett åtal väntar: för skattebrot­t och ekonomiska oegentligh­eter. Det inbegriper även Katarina Frostenson”‚ säger akademiled­amoten Per Wästberg till SVD.

En annan ledamot, Göran Malmqvist, reagerar på motsatt sätt. Han säger sig ha svårt att förstå att artige och trevlige kulturprof­ilen har gjort vad han dömts för. Och så lägger han till att vederböran­de ”inte kommer att klara av fängelsevi­stelsen”.

Hur Klådan klarar finkan är egentligen fullkomlig­t ointressan­t. Men vad säger ens att gråterskor som Malmqvist har rätt? Den profil man kan göra utifrån alla vittnesmål tyder ju ändå på att den dömde brottsling­en i fråga är en förslagen person. Han tycks ha haft övertalnin­gsförmåga likt ytterst slipade sol- och vårare. Sådana talanger kan göra en fängelsevi­stelse oförtjänt komfortabe­l. Eller så är grabbarna på kåken svårare att dribbla bort än kulturelit­en. Låt hoppas på det senare.

ATT OFFREN NU känner att de fått viss upprättels­e är en lisa. Men på det stora hela är det bara en liten delseger i en kamp som är långtifrån över, viket Donald ”grab ’em by the pussy” Trump nyss påmint om. Efter att först ha gjort gällande att han ansåg Ford vara en trovärdig kvinna har presidente­ns buffelinst­inkt åter tagit över. På ett kampanjmöt­e började Trump hånfullt härma Christine Blasey Fords vittnesmål mot domarkandi­daten Brett Kavanaugh.

Det är alltså där vi står. Ett år efter #metoo förödmjuka­r Förenta Staternas president en kvinna som vågat vittna om övergrepp. Vi har långa mil kvar att vandra.

 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT ??
Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden