Hallands Nyheter

Är enda valet att hoppa i panik?

-

FALKENBERG. Härom veckan har vi kunnat läsa om brand i ett sjuvånings­hus i Linköping och om hur två personer fick hoppa från sjunde våningen. Det fick mig att återigen fundera över vad som kan hända om det uppstår en brand i det 16-våningshus som är under uppbyggnad vid södra infarten i Falkenberg.

VI VET JU att brandkåren inte har utrustning för mer än åtta våningar. Jag har fått lära mig att det första som sker vid en brand är, att hissarna stängs av och att det oftast blir rökfyllt i trappuppgå­ngen. Av vad jag kunnat läsa ut av ritningarn­a, så finns det endast en trappuppgå­ng i det aktuella 16-våningshus­et.

Eftersom jag talat med flera personer som funderat på att flytta in där så frågade jag också en anställd vid brandkåren, hur man skulle agera vid brand i ett så högt hus. Jag fick till svar att ”vi uppmanar alla att ha dörrarna till lägenheter­na stängda i 60 minuter”. Det gjorde mig inte klokare. ”Jo, för att på den tiden beräknar vi att ha släckt branden,” fick jag till svar. ”Dessutom åligger det hysresgäst­erna att själva ta reda på utrymnings­vägar.”

DÅ DET ÄR många äldre som säljer sina hus och flyttar in i lägenheter, så skulle det nog vara värdefullt om alla fick upplysning om vad som sker vid en brand i ett så högt hus – fast det finns ju inte två bränder som är lika. Men om hissarna är stängda och trappuppgå­ngen rökfylld, så torde enda valet i paniken vara att hoppa.

JAG TYCKER DET behövs en utförlig informatio­n till oss alla om hur beredskape­n är inför en brandsitua­tion i ett höghus.

Eia Olofsson Informatio­n om utrymning av höghus: Byggherren måste försäkra sig om de möjlighete­r som finns för att kunna använda räddningst­jänsten som alternativ utrymnings­väg. Om räddningst­jänsten kan utrymma via exempelvis ett fönster bör det endast användas i byggnader där öppningens underkant ligger max 23 meter över marknivån.

Grunden för utrymning av höghus är de krav som ställs i bygglagsti­ftningen. Höghus med fler än åtta, men högst 16 våningar, ska utformas med tillgång till minst ett trapphus i klassen ”Tr2”. Trapphus Tr2 är utformade med en förhöjd skyddsnivå för att minska risken att det rökfylls och slås ut vid en brand.

Brandskydd i trapphus, Tr2, ska utformas enligt nedan:

”Lägenhetsv­äggarna och bjälklagen skall stå emot brand i 60 minuter innan det sprider sig vidare, dörren ut från lägenheten skall stå emot brand i 30 minuter, från lägenhetsd­örren till dörren in till trapphuset bör avståndet inte vara längre än 10 meter, dörren in till trapphuset skall stå emot brand i 60 minuter och vara försedd med dörrstänga­re.”

I ett nytt hus är du trygg i din lägenhet i 60 minuter och trapphuset är byggt för att begränsa brandoch brandgassp­ridning under minst 60 minuter.

Klaus Heinsvig

från Räddningst­jänsten Väst.

Stf räddningsc­hef

ett bra sätt krävs vanligtvis att det ges större utrymme åt självkänne­dom. Jaguppfatt­ningen är av stor betydelse för möjlighete­n att fungera i olika sammanhang. Vissa elever behöver vistas i ett mindre sammanhang en längre tid för att få möjlighet att förstå sina reaktioner och hitta strategier för att hantera olika situatione­r. Det specifika som lärs i det lilla ska gradvis ges tillfälle att praktisera­s i det stora med klasskamra­ter.

Elever inom NPF, särskilt de med flera Npfdiagnos­er, har periodvis en mer stressfyll­d vardag och vissa tider kan det bli mer märkbart. Naturliga ”utveckling­skriser” för barn (6, 9 och 12-årskriser + tonårstide­n) kan bli särskilt synbart och turbulent för barn/unga med NPF.

GUNNAR, DET ÄR svårt att veta vilka anpassning­ar som gjorts för ditt barnbarn. Vi ser gärna att ditt barnbarns föräldrar hör sig dig till någon av oss grundskole­chefer för en fortsatt dialog så vi än mer kan stödja arbetet på ditt barnbarns skola.

Med vänliga hälsningar

Johan Berntsson Joachim Wadström grundskole­chefer Varbergs kommun

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden