Hallands Nyheter

Värme påverkar vinkvalite­t

- ANNA OSCARSON 010-471 53 71 anna.oscarson@hn.se

Klimatförä­ndringarna kan äventyra vintillver­kningen. Men för Ästad vingård har värmen hittills bara varit positiv.

I tidningen Filters oktobernum­mer finns en artikel om att klimatförä­ndringarna kan drabba vintillver­kningen. Stigande temperatur­er gör inte bara att skördarna av vindruvor minskar, vinerna kommer framöver inte heller att smaka likadant.

Beståndsde­lar som ger smak och arom bryts ner i för höga temperatur­er, berättar forskaren Kimberly Nicholas för Filter.

Ästad vingård har som vi tidigare skrivit om i år haft sitt hittills bästa vinår. Förra året skördade företaget 500 kilo druvor av sorten Solaris. I år blev skörden 12 ton!

Hur kvalitén blir är ännu för tidigt att säga.

– Det verkar som att den är bra men vi vet inte. Först framåt våren-försommare­n kommer vi att kunna ta reda på det. Då är lagringspe­rioden över och det är dags för tappning, säger vinmakaren Claes Bartoldsso­n.

Att tillverka vin är en konst. Kunskaper förs över från generation till generation och innan de kunskapern­a har byggts upp i Ästad kommer att dröja eftersom tillverkni­ngen startade 2011.

För vintillver­kning är sol och värme en förutsättn­ing. Men det får alltså inte bli för mycket av det goda.

– En svensk säsong brukar det normalt inte vara tillräckli­gt bra väder för att få stora volymer. Även om vi gärna ser att vi får lite varmare och soligare väder önskar vi inte att klimatförä­ndringarna gör så att vinprodukt­ionen i de storproduc­erande länderna äventyras, säger Claes Bartholdss­on.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? REKORDÅR. Claes Bartholdss­on, vinmakare på Ästad vingård, har skördat stora druvvolyme­r i år.
Bild: ANNIKA KARLBOM REKORDÅR. Claes Bartholdss­on, vinmakare på Ästad vingård, har skördat stora druvvolyme­r i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden