Hallands Nyheter

Delar av Suv-ligan döms till fängelse

- STINA JOHANSSON 010-471 50 23 stina.johansson@hn.se SANDRA DIVINYI sandra.divinyi@gp.se HAMPUS DORIAN hampus.dorian@gp.se

Den så kallade Suv-ligan gäckade polisen och västsvensk­a butiksägar­e i nästan ett år. Willys i Falkenberg var en av butikerna som utsattes för brott. Nu döms fyra personer till fängelse.

Göteborgs tingsrätt meddelade under onsdagen domen mot fyra män som varit inblandade i butiksstöl­der i Västsverig­e. Männen ingick i den så kallade Suv-ligan som använde motorstark­a bilar och kraftfulla motorkapar när de bröt sig in i butiker, ofta flera på samma natt, och stal främst tobak.

Ligan slog bland annat till mot Willys i Falkenberg. Den 18 april försökte minst två gärningsmä­n med hjälp av motordrivn­a kapmaskine­r stjäla varor från butiken, men misslyckad­es.

TILL EN BÖRJAN opererade Suvligan i huvudsak med en svart SUV av märket Range Rover som flyktfordo­n. Ligan härjade mellan sensommare­n 2017 fram till sent i våras. Då kunde polisen plocka in flera av medlemmarn­a i ligan. Några av dem greps efter en våldsam biljakt på Hisingen. När det skedde hade polisen lyckats lägga beslag på Range Rovern, i stället användes då en vit Mercedes AMG kombi som flyktbil. Med den körde delar av ligan rakt in i en polisbil och tre poliser skadades. Efter kollisione­n flydde flera personer till fots men efter husrannsak­ningar kunde delar av ligan gripas.

Tingsrätte­n dömer nu en man i 35-årsåldern för delaktighe­t i stöldförsö­ket i Falkenberg. Identitete­n på övriga gärningsmä­n var enligt åtalet okänd. Den dömde mannen har nekat till brott men tingsrätte­n bedömer att bevisninge­n mot honom är tillräckli­g. Bland annat har en telefon som använts i närheten av Willys i Falkenberg vid tiden för brottet påträffats i mannens hem.

Mannen döms även för flera andra brott.

Totalt handlar det om sju grova stölder, tre försök till grov stöld, grovt häleri och ringa narkotikab­rott. Straffet blir fängelse i fyra år. Han kommer dock att få sitta ett antal år till, då han var villkorlig­t frigiven vid gärningsti­llfällena. Han ska också betala skadestånd på sammanlagt 909 354 kronor.

DE TRE ÖVRIGA männen som åtalades för delaktighe­t i ligan döms också för flera brott.

En man i 35-årsåldern, som är bror till mannen som döms för stöldförsö­k i Falkenberg, döms till fängelse i ett och ett halvt år för två grova stölder och ett grovt häleri. Han ska även betala skadestånd på totalt 30 400 kronor tillsamman­s med en tredje person i ligan, en man i 45-årsåldern.

Mannen i 45-årsåldern döms även till fängelse i två år för två grova stölder, grovt häleri och grovt våld mot tjänsteman. Han ska också betala skadestånd på 393 500 kronor för att medvetet ha kraschat in i polisbilen strax före gripandet. Han ska dessutom betala skadestånd på omkring 5000 kronor vardera till de tre polismän som skadades.

Den fjärde mannen, som är i 30-årsåldern, döms till fängelse i två år och nio månader för två grova stölder och tre fall av grovt häleri. Han ska även betala skadestånd på totalt 184 577 kronor.

FLERA ANDRA MISSTÄNKTA är fortfarand­e på fri fot och det pågår en förundersö­kning riktad mot tre män, varav en är anhållen i sin frånvaro.

– Det är en tidsfråga innan polisen lyckas gripa honom, säger åklagare Andreas Pernmyr.

 ?? Bild: POLISEN ?? MÅNGA BROTT. Suv-ligan genomförde flera butiksinbr­ott i Västsverig­e under lång tid.
Bild: POLISEN MÅNGA BROTT. Suv-ligan genomförde flera butiksinbr­ott i Västsverig­e under lång tid.
 ??  ?? STOR SKADA. Förödelsen i drabbade butiker har varit omfattande.
STOR SKADA. Förödelsen i drabbade butiker har varit omfattande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden