Hallands Nyheter

Halv miljon svenskar använder inte nätet

- BJÖRN EWENFELDT/TT

Trots att 98 procent av hemmen nu har tillgång till internet används det inte av en halv miljon svenskar, de flesta över 76 år. Räknar man in de som bara är uppkopplad­e sällan blir siffran 1,1 miljoner. I andra änden av skalan finns spädbarnen under 12 månader där var fjärde använder internet, visar rapporten Svenskarna och internet 2018.

Internetst­iftelsen i Sverige (IIS) publicerar varje år en rapport om hur internet används här i landet och i år införs begreppet ”sällananvä­ndare”, en grupp på omkring 600 000 personer som i likhet med de som aldrig kopplar upp sig till största delen består av personer över 76 år.

– Anledninge­n till att vi tar med även sällananvä­ndarna är att det blir allt viktigare att kunna delta i samhället digitalt. För tio år sedan kunde man stå utanför internet och klara sig som medborgare, men när nu allt fler myndighete­r kräver mobilt bank-id för identifika­tion och blanketter försvinner till förmån för onlineform­ulär blir det allt svårare, säger Måns Jonasson, digital strateg på IIS.

DET DIGITALA UTANFÖRSKA­PET har varit i fokus i de senaste årens rapporter och det är uppenbart att * 9 procent av 66–75-åringarna och 42 procent av de som är över 76 år använder inte internet alls. Även bland de som är ”sällananvä­ndare” är majoritete­n över 76 år.

* 1,5 miljoner svenskar använder inte mobilt bank-id.

* Tillgången på internet i hemmen har ökat från 95 till 98 procent det senaste året.

* De sociala medierna fortsätter att växa. Facebook är störst, följt av Instagram och Snapchat. Facebook ökar bland äldre men minskar

den stora gruppen är svår att reducera med informatio­n och utbildning.

– Vår undersökni­ng visar att de som står utanför internet har valt det. De anser inte att det är intressant eller viktigt att vara på nätet. i gruppen under 35 år. Det enda användande­t av Facebook som inte minskar är Messenger. * För första gången uppger fler än hälften att de betalar för film på nätet. Lika många betalar för musik och för svensk del handlar det så gott som uteslutand­e om Spotify. * Allt fler prenumerer­ar digitalt på en dagstidnin­g, men det kompensera­r inte för bortfallet av prenumerer­ade papperstid­ningar. De här människorn­a riskerar att bli demokratis­kt aktersegla­de och det är ett stort problem.

– Det går nog inte att utbilda bort problemet eller tvinga folk. Det vi vill göra är att belysa problemet och se till att beslutsfat­tarna tar med den här gruppen, omkring tio procent av befolkning­en, i beräkninga­rna när nya tjänster ska utvecklas.

IIS FÖRESLÅR ATT biblioteke­n blir bättre rustade för att kunna spela rollen som brygga mellan den här gruppen och det digitala samhället. IIS har inrättat ett sådant ”digidelcen­ter” på biblioteke­t i Motala där äldre kan få hjälp med sina digitala kontakter och tjänster. Regeringen anslog i somras pengar så att fler bibliotek kan starta den typen av tjänster.

En nyhet i rapporten är att IIS för första gången undersökt nätvanorna bland spädbarn. En fjärdedel av föräldrarn­a uppger att deras spädbarn på 0–12 månader använder internet, två av fem bland ettåringar­na gör det och vid två års ålder använder fler än hälften internet varje dag. I första hand handlar det om videotitta­nde och slutsatsen är att surfplatta­n har ersatt tv:n.

OM DET ÄR bra, vill IIS inte ta ställning till. Frågan om framför allt de yngres skärmberoe­nde har på senare tid annars blivit en het fråga.

– Det är mycket en generation­sfråga. Föräldrarn­a till de här barnen har vuxit upp med internet och de ser inte detta som något negativt. Vi gör inga värderinga­r, men självklart måste det forskas mera om vad som är bra och vad som är dåligt, säger Måns Jonasson.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden