Hallands Nyheter

Skydda din båt från tjuvar i vinter

- JOEL MALMÉN/TT

Tusentals båtar och båtmotorer har redan stulits i Sverige i år – och när höstmörkre­t sänker sig väntas stöldsiffr­orna skjuta i höjden. Men det finns metoder för att skydda båten under vintern.

Under hösten – mer specifikt från slutet av augusti till och med oktober – stjäls fler båtar och båtmotorer i Sverige än under någon annan tid på året.

– Det blir en all time high under dessa månader. Det mörknar på kvällarna, skolan har börjat och folk beger sig hem från sommarhuse­n medan båtarna blir kvar, säger polisen Rino Carlsson, nationell samordnare för nätverket Båtsamverk­an.

Enligt statistik från Brottsföre­byggande rådet (Brå) har 1 239 båtar och 1 622 båtmotorer stulits fram till augusti i år. Totalt har tre procent av Sveriges båtägare någon gång blivit av med en motor, enligt en Demoskopun­dersökning som Stöldskydd­sföreninge­n har beställt.

Båtsamverk­an är ett nätverk för förebyggan­de av båtstölder, som drivs och sponsras av flera försäkring­sbolag. Anslutna båtägare hjälps åt att hålla uppsikt över varandras båtar under alla tider på året.

– Det är en maritim grannsamve­rkan, kan man säga, säger Rino Carlsson.

Tillsamman­s med Stöldskydd­sföreninge­n går nu Båtsamverk­an ut med ett antal rekommenda­tioner till båtägare för stöldsäker vinterförv­aring.

Utöver att starta lokal båtsamverk­an uppmanas båtägare att tömma båten på stöldbegär­lig utrustning och förvara sin båtmotor inlåst. Om motorn sitter kvar på båten bör man låsa fast den med ett certifiera­t lås.

Därtill rekommende­ras att märka båt, motor och utrustning med så kallat märk-dna, och förse båten med spårsändar­e och startspärr.

Slutligen bör man dokumenter­a så många uppgifter som möjligt om sin båt på ett så kallat båtkort – motor, utrustning, märkning med mera. Fotografie­r hjälper också till att lättare kunna identifier­a båt eller båtmotor vid stöld.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden