Hallands Nyheter

De gjorde succé på SM

VINDSURFIN­G: SM

- MATTIAS NILSSON mattias.nilsson@hn.se 010-471 53 15

Matilda Ahlberg är uppvuxen i Onsala där hennes familj hållit på med vindsurfin­g på hobbynivå.

–Det var där intresset väcktes. Sen när jag skulle börja på gymnasiet ville jag göra något annorlunda, så jag kollade upp på nätet och såg att det fanns ett vindsurfin­ggymnasium i Varberg. Jag åkte dit när det var öppet hus och började prata och kände att det är det här jag vill göra, säger Matilda Ahlberg.

För ett par veckor sedan blev 18-åringen femma på JSM. Men när seniorerna­s SM avgjordes i helgen i Lidköping steg hon till en högre nivå.

– Det var jättekul verkligen, säger hon om vinsten där det gällde att vara snabbast i totalt sju seglingar.

– Jag har haft många tävlingar den senaste tiden så man är inne i det. Jag kom dit väl förberedd.

MARCUS WALTER VAR snubblande nära att också få med sig ett guld. 17-åringen hamnade på samma poäng som betydligt äldre och mer meriterade profilerna Anders Pärs och Björn Holm.

– Det handlade om en placering på sju seglingar. En placering bättre och han hade vunnit alltihop, säger Per Ringqvist på Niuutbildn­ingen i Varberg.

Dessutom hamnade hans andra elever Albin Olander, Anton Linderoth och Gustav Jansson också bland topp tio.

FRÅN FÖRSTA BÖRJAN blåste det väldigt mycket. Varje race kör man två varv och snabbast vinner.

– När jag kom dit hade jag inte så stora förväntnin­gar faktiskt. Men sen kom det ganska mycket vind och jag har tränat mycket i hård vind och varit med om sådana stormförhå­llanden. Det utnyttjade jag till min fördel, det var antagligen därför som det gick bra, säger Marcus Walter, med klubbtillh­örigheten Varbergs Segelsälls­kap.

Walter är göteborgar­e i grunden men flyttade till Varberg när han gick i fjärde klass.

– Då hade jag ingen seglingsba­kgrund alls, sedan flyttade jag till Frankrike och gick där i åttan och nian eftersom min pappa fått jobb där, berättar Marcus som också var med om en snowboardo­lycka i Alperna.

– Jag skulle försöka göra tricks på ett hopp och vred till knäna i landningen. Jag kunde inte röra dem på flera månader och det blev så att jag tvingades sluta med fotbollen (i Derome).

– Då, för skojs skull, ville jag testa något annat och upptäckte vindsurfin­g och det är det roligaste jag gjort i hela mitt liv. Hur ser din framtida satsning ut?

– Det jag älskar mest med vindsurfin­g är att köra vågor, hoppa och trixa, jag vill gärna fortsätta in på den stigen.

När SM i vindsurfin­g avgjordes i helgen slog Matilda Ahlberg till med ett guld. Det blev snudd på samma succé för kollegan Marcus Walter som blev trea – på samma poäng som ettan och tvåan i tävlingen.

”Jag har haft många tävlingar den senaste tiden så man är inne i det. Jag kom dit väl förberedd”

MATILDA AHLBERG

MATILDA AHLBERG HAR sin plan klar för sig.

– Efter gymnasiet funderar jag på att åka utomlands och kanske jobba som vindsurfin­ginstruktö­r. Det lär inte bli något problem. På hennes cv står det ju svensk mästare.

 ?? Bild: PER RINGQVIST ?? TALANGER. Marcus Walter och Matilda Ahlberg, som går på vindsurfin­ggymnasiet på PS, blev trea respektive etta i seniorerna­s SM.
Bild: PER RINGQVIST TALANGER. Marcus Walter och Matilda Ahlberg, som går på vindsurfin­ggymnasiet på PS, blev trea respektive etta i seniorerna­s SM.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden