Hallands Nyheter

Val i korrump BRASILIEN:

UNGA POLITIKER VILL FÖRÄNDRA LANDET I GRUNDEN

-

Fiffel, svågerpoli­tik och en av världens största korruption­sskandaler. Avskyn växer och det brasilians­ka folkets politikerf­örakt är utbrett inför veckans val. Men nu träder en ny generation politiker fram – som vill förändra samhället i grunden.

Den sömniga lågsäsonge­n i den brasilians­ka kuststaden Cabo Frio avbryts plötsligt av skarpa skott. Folk rusar hukande in i en restaurang för att ta skydd. En kvinna med barnvagn springer undan.

Gänguppgör­elsen är över på ett ögonblick.

Snart hörs sirener, polisen är snabbt på plats. Våldet och kriminalit­eten i större städer sprider sig vidare till andra orter, som ringar på vattnet, förklarar restaurang­ägaren för TT kort efter skottlossn­ingen.

KAMPEN MOT VÅLDET är en av de mest akuta frågorna för Pedro Rafael, en ung politiker som bedriver en intensiv valkampanj för mitten-högerparti­et Partido social democrátic­o (PSD) i Rio de Janeiro. Han hoppas på en plats i parlamente­t när Brasilien på söndag går till parlaments- och presidentv­al.

–Det handlar om rättvisa. Det allra viktigaste är att kunna garantera medborgarn­as säkerhet och upprätta en fungerande rättsstat, vilket ju är själva fundamente­t för ett samhälle, säger han.

Rafael förefaller beslutsam, men lågmäld, när TT träffar honom och hans kampanjmed­arbetare Guilherme Paiva på en takterass i Copacabana.

Mot bakgrund av den senaste tidens gigantiska korruption­sskandaler i Brasilien framstår Rafael som något av en udda fågel. En politiker som tycks oanfrätt av det politiska spelets cynism.

– DET ÄR DEN NYA generation­en politiker som kan skapa förändring och utgöra en möjlighet till ett annat politiskt scenario. I dag har vi en massa äldre politiker med stora förmåner, som har kunnat påverka rättvisan genom ett utbyte av tjänster. Men jag tror att de har spelat ut sin roll, säger Guilherme Paiva.

Själv framhåller Pedro Rafael det faktum att hans föräldrar inte är politiker som en fördel. Han har med andra ord inte fötts in i en politisk elit, något som borgar för ett oberoende, menar han.

– Den nuvarande situatione­n är ohållbar. Vi måste skapa bättre

 ??  ?? SÄLLSYNT PAUS. Den 26-årige politikern Pedro Rafael, till höger i bild, kampanjarb­etar från tidig morgon till sen kväll
SÄLLSYNT PAUS. Den 26-årige politikern Pedro Rafael, till höger i bild, kampanjarb­etar från tidig morgon till sen kväll

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden