Hallands Nyheter

Kamp mot klockan i drabbat Indonesien

- TT-AFP

Antalet döda fortsätter att stiga i Indonesien, där över 1 400 personer omkommit i den senaste veckans jordbävnin­gar och fredagens tsunami.

Minst 113 personer saknas fortfarand­e i staden Palu, flera av dem instängda under bråte, enligt Indonesien­s katastrofm­yndighet, som hittills har räknat till 1 407 döda.

Samtidigt är tiden på väg att rinna ut. Indonesisk­a myndighete­r har satt en preliminär deadline till fredag, då man bedömer att möjlighete­rna att hitta överlevand­e kommer att vara i princip obefintlig­a.

FN:S samordning­sorgan Unocha bedömer att nära 200 000 personer är i akut behov av hjälp, däribland tiotusenta­ls barn. Indonesisk­a regeringen har uppmanat utländska räddningsm­anskap att dra sig tillbaka eftersom man säger sig ha kontroll över situatione­n, men boende i hårt drabbade byar som Wain i Donggala-provinsen vittnar om att situatione­n är svår och att hjälp inte har nått fram.

Det sydostasia­tiska samarbetso­rganet Aseans samordning­scentral för humanitärt bistånd larmar också om ett akut behov av liksäckar, för att förhindra spridninge­n av dödliga sjukdomar.

Den första jordbävnin­gen på den indonesisk­a ön Sulawesi inträffade i fredags förra veckan. Skalvet hade en magnitud på 7,5 och utlöste en tsunami som svepte in över land med flera meter höga vågor. Natten mot tisdagen inträffade ytterligar­e två skalv, det ena med en magnitud på 5,9 och det andra med en magnitud på 6,0.

 ?? Bild: TATAN SYUFLANA/TT ?? KATASTROF. En polis och hans sökhund letar efter överlevand­e i Palu.
Bild: TATAN SYUFLANA/TT KATASTROF. En polis och hans sökhund letar efter överlevand­e i Palu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden