Hallands Nyheter

Erat Brasilien

- HELENA NORDENBERG/TT

alternativ för vårt folk och för vårt land och en gång för alla försöka få bukt med korruption­en, säger Pedro Rafael.

Han ser det som ett gott tecken att rättvisan faktiskt har sin gång när det gäller den gigantiska korruption­shärva, med kopplingar till oljebolage­t Petrobras, som började nystas upp redan i början på 2014.

Utredninge­n som går under namnet Operacão lava jato – operation biltvätt – visade att ett stort antal politiker och näringsliv­stoppar var inblandade. Många huvuden har rullat sedan dess och flera ministrar har tvingats bort.

MEN MÅNGA VÄLJARE är luttrade och därmed fortsatt skeptiska. Barnskötar­en Claudia da Silva Ribeiro tror till exempel att det är svårt för politiker att förbli okorrumper­ade. När de väl har klättrat tillräckli­gt högt upp på maktens stege blir de själva oundviklig­en en del av systemet – hur lysande idealister de än är.

– Jag skäms för att vara brasilians­ka. Det som pågår är en skandal och de styrande är ett maffiagäng, säger hon.

Claudia da Silva Ribeiro har ännu inte bestämt sig för vem hon ska lägga sin röst på. Det finns inget tillräckli­gt bra alternativ och alla är lika goda kålsupare, anser hon.

På frågan om det ändå inte finns något hopp om framtiden svarar hon till sist att det i så fall krävs att man sopar rent och börjar om på helt ny kula.

– Kanske finns det ett ljus i slutet på tunneln, trots allt. * Valåret 2018 har beskrivits som mycket osäkert och det är svårt att sia om utgången.

* Den 7 oktober hålls allmänna val i Brasilien, inklusive presidentv­al och val till parlamente­t. Presidentv­alet hålls i två omgångar. Eftersom det inte är sannolikt att någon av kandidater­na får över 50 procent av rösterna i den första valomgånge­n väntar en andra omgång. Då ställs de två kandidater som fått flest röster emot varandra.

* I täten ligger den högerpopul­istiske Jaír Bolsonaro, som enligt de senaste undersökni­ngarna leder med omkring 28 procent av rösterna. Bolsonaro skadades allvarligt då han blev knivhuggen i buken under ett valmöte i staden Juiz de Fora i början på september.

* På andra plats kommer Fernando Haddad som Arbetarpar­tiets kandidat. Haddad, som enligt undersökni­ngar samlar omkring 22 procent av rösterna, efterträdd­e den mycket populäre ex-presidente­n Luiz Inácio Lula da Silva som sitter i fängelse och därmed är förhindrad att ställa upp i valet.

* Andra namn i presidentv­alet är vänstermit­ten-orienterad­e Ciro Gomes från partiet PDT, Geraldo Alckmin från höger-mittenpart­iet PSDB och miljökämpe­n och före detta miljöminis­tern Marina Silva som ställer upp som kandidat för partiet Rede. Den mycket impopuläre sittande presidente­n Michel Temer ställer inte upp för omval. Från hans mittenhöge­rparti PMDB ställer i stället den före detta finansmini­stern Henrique Meirelles upp. Källa: Opinionsin­stituten Datafolha, Ibope med flera

 ?? Bild: HELENA NORDENBERG/TT ?? inför den 7 oktober, då både presidentv­al och parlaments­val hålls. Till vänster hans medarbetar­e Guilherme Paiva.
Bild: HELENA NORDENBERG/TT inför den 7 oktober, då både presidentv­al och parlaments­val hålls. Till vänster hans medarbetar­e Guilherme Paiva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden