Hallands Nyheter

Gifter hot mot Varbergstu­nneln

VARBERG: När mark- och miljödomst­olen snart ska avgöra målet om Varbergstu­nneln är gifterna i kvarteret Renen en av stötestena­rna.

- ANNA OSCARSON 010-471 53 71 anna.oscarson@hn.se

Den 22 oktober påbörjas förhandlin­garna i mark- och miljödomst­olen angående tillstånd för vattenverk­samhet och arbeten i anslutning till Natura 2000-område: Varbergstu­nneln, Västkustba­nan, Varberg-hamra.

Fastighets­ägare och myndighete­r har skickat in yttranden och Trafikverk­et har i sin tur bemött dessa. Förorening­arna i kvarteret Renen tas upp av flera myndighete­r.

”Naturvårds­verket anser att Trafikverk­ets underlag, med anledning av ny informatio­n om förorening­ens volym och den större risken för spridning som behovet av en mer omfattande efterbehan­dling kommer att innebära, är bristfälli­gt.”

TRAFIKVERK­ET HAR SVARAT att det har en god kontakt med projekt Renen och har avstämning­smöten med specialist­er och sakkunniga löpande. ”Bland annat har sakkunniga låtit meddela att förorening­ssituation­en på området inte innebär akuta hälsoriske­r eller allvarlig risk för miljön.” Anser Naturvårds­verket att tunnelproj­ektet kan medföra hälsoriske­r med anledning av Renen-förorening­arna?

– Vi har inte tagit ställning till detta ännu. I vårt yttrande (2018-0525) har vi sagt att vi anser att det underlag som Trafikverk­et baserade sin ansökan på är bristfälli­gt. Detta eftersom nya kunskaper om förorening­ssituation­en vid kvarteret Renen framkom i vintras, det vill säga efter det att Trafikverk­et lämnade in sin ansökan om tillstånd för vattenverk­samhet och arbeten i anslutning till Natura 2000-område. Förorening­skällan är cirka fyra gånger större än vad som tidigare var känt. Förorening­arna är hälsofarli­ga. Vi säger också att det finns risk för förorening­sspridning ifall berggrunde­n spricker vid borrning, säger Magdalena Gleisner, handläggar­e Naturvårds­verket.

KENNETH ROSELL, projektled­are anläggning vid Trafikverk­et, är nöjd med de svar som lämnats in till mark- och miljödomst­olen.

– Det finns synpunkter på hur mycket av miljöbalke­n man ska blanda in i det här. Vi känner oss ganska lugna efter att ha lämnat in svaren men nu blir det upp till mark- och miljödomst­olen att avgöra, säger han.

Enligt mark- och miljödomst­olen brukar ett sådant här ärende ta cirka två månader. Därefter har parterna tre veckor på sig att överklaga till Miljööverd­omstolen.

 ?? Bild: JONAS ARNESON/ARKIV ?? FÖRORENAT OMRÅDE. Kvarteret Renen där giftiga rester från den gamla textilfabr­iken har spridit sig i marken. Dessa kan bli ett problem när tunneln ska byggas.
Bild: JONAS ARNESON/ARKIV FÖRORENAT OMRÅDE. Kvarteret Renen där giftiga rester från den gamla textilfabr­iken har spridit sig i marken. Dessa kan bli ett problem när tunneln ska byggas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden