Hallands Nyheter

Ny förskola kommer att kosta 46 miljoner

- STAFFAN GUSTAFSSON 010-471 54 25 staffan.gustafsson@hn.se

Det blir byggjätten NCC som får uppdraget att bygga den nya upplagan av Håstensgår­dens förskola i Varberg.

”Efter nio månader av planering och projekteri­ng ser vi nu fram emot att starta produktion­en av den nya förskolan, som vi utformat i nära samverkan med Varbergs Bostads AB och där vår tidigare erfarenhet av att bygga förskolor i Varberg varit en tillgång”, säger Shahroz Sahba, affärschef NCC Building, i ett pressmedde­lande från företaget.

Den tidigare Håstensgår­den byggdes på 1970-talet och har nu rivits. I stället kommer alltså NCC att bygga en ny förskola på cirka 1 600 kvadratmet­er som ska kunna rymma 160 barn. Förskolan beräknas stå klar i november 2019. Affären uppgår enligt NCC till 46 miljoner kronor.

Partnering är en samarbetsf­orm för byggentrep­renader som går ut på att beställare­n, i det här fallet Varbergs Bostad, och entreprenö­ren samarbetar på ett tidigt stadium.

Det anses att budgeten på så sätt har en större sannolikhe­t att hålla, eftersom entreprenö­ren är mer delaktig i planering och budgeterin­g.

–DET HÄR är första gången som vi inom Varbergs Bostad använder partnering­formen, eller samverkan som vi kallar det. Den innebär att vi tillsamman­s med utföraren gemensamt under planeringe­n kan hitta lösningar för funktioner och material som stämmer överens med vår grundkalky­l. Under själva utförandet gäller sedan en fast prismodell utifrån den budget vi har kommit överens om, säger Hansemil Lundquist, förvaltnin­gschef på Varbergs Bostad. Så 46 miljoner kronor är ett rimligt pris från er horisont? – Ja, det tycker jag absolut. Förskolan blir den femte som NCC bygger åt Varbergs kommun. De tidigare fyra har varit partnering­projekt tillsamman­s med det kommunala fastighets­bolaget VFAB.

– Vi är givetvis glada över att få ta hand om även det här projektet och har under årens lopp utvecklat ett förskoleko­ncept tillsamman­s med VFAB. Det här visar att vi är med på banan, och vi bygger förskolor på många håll i Sverige. Vi hoppas på fler projekt framöver, säger Shahroz Sahba i en kommentar till HN.

” Efter nio månader av planering och projekteri­ng ser vi nu fram emot att starta produktion­en av den nya förskolan.”

NCC HAR UNDER senare tid varit aktuellt i de lokala medierna eftersom företaget ska bygga den nya simhallen på Håsten, ett projekt som ser ut att bli kraftigt fördyrat. Ncckoncern­en har enligt uppgifter på sin hemsida en omsättning på närmare 55 miljarder kronor och 17 800 medarbetar­e.

SHAHROZ SAHBA

affärschef på NCC

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? HEMLIGT PROJEKT. Det var ingen saftblanda­re på gatulyktan. Varbergs Energi testar en ny produkt inför ett hemligt utveckling­sprojekt.
Bild: ANNIKA KARLBOM HEMLIGT PROJEKT. Det var ingen saftblanda­re på gatulyktan. Varbergs Energi testar en ny produkt inför ett hemligt utveckling­sprojekt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden