Hallands Nyheter

Skolkost får inte kosta

- ANNA OSCARSON 010-471 53 71 anna.oscarson@hn.se

Skolmaten i Varberg kostar mindre än den gör i alla andra halländska kommuner förutom Halmstad. Trots att mer nötkött serveras så vill politikern­a inte lägga mer pengar på maten.

I Varberg läggs näst minst pengar på varje elevs skolmåltid i Halland. Trots att kostnadern­a ökar när mer nötkött nu serveras skjuts inte mer pengar till.

Nyhetsbyrå­n Siren har hämtat siffror från Skolverket och jämfört skolmatens kostnader i den kommunala grundskola­n för hela landet. I siffrorna ingår personal, livsmedel och transport. Det visar sig att Halmstad är den halländska kommun som lägger minst summa pengar på skolmat per elev och år – 5100 kronor. Mest lägger Hylte där skolmaten kostar 9000 kronor per elev och år.

I Varberg läggs 5900 kronor. Det är något lägre än rikssnitte­t på 6300 kronor.

Skolmaten i Varberg har varit flitigt omdiskuter­ad på senare år.

När en vegetarisk dag blev två varje vecka upprördes många. Anledninge­n till den grönare matsedeln var både att bli mer klimatsmar­t och spara pengar.

Sommarens torka skapade en akut situation för bönderna. Med anledning av det beslutade servicenäm­nden att servera mer nötkött i Varbergs skolor.

– VI HAR fått ett uppdrag av politikern­a att servera mer nötkött i förskolan och skolan och detta ska rymmas inom befintlig budget säger Sophia Ånhed, verksamhet­sutvecklar­e, kost och städ.

Den extra kostnaden som inköpandet av nötkött innebär är 40 000-50 000 kronor per servering. På ett år blir det 250 000-300 000 kronor. Skolmatens totala budget ligger på 30 miljoner kronor på ett år.

Tierp har den högsta kostnaden för skolmåltid­er av alla kommuner i Sverige. Där ligger den på 11 500 kronor per år och elev. Laxå har den lägsta – 4 000 kronor.

”Vi har fått ett uppdrag av politikern­a att servera mer nötkött.”

Sophia Ånhed

 ?? Bild: JOAKIM KULLBERG ??
Bild: JOAKIM KULLBERG
 ?? Bild: THOMAS JOHANSSON/TT ?? SKOLMAT. Mer nötkött anbefalles. Men till samma pengar.
Bild: THOMAS JOHANSSON/TT SKOLMAT. Mer nötkött anbefalles. Men till samma pengar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden