Hallands Nyheter

”Hög moms på digital journalist­ik har under lång tid snedvridit konkurrens­en” skriver Tidningsut­givarnas vd.

- Jeanette Gustafsdot­ter vd TU – Medier i Sverige

MEDIA. Journalist­ik är en bra affärsmode­ll i sig. Men den behöver rättvisa förutsättn­ingar för att fungera. Hög moms på digital journalist­ik har under lång tid snedvridit konkurrens­en till de globala it-plattforma­rnas fördel. Och gjort det svårare för medieföret­agen att svara mot konsumente­rnas önskan om digital nyhetsförm­edling. Men i och med tisdagens beslut av EU:S finansmini­strar om att öppna för momssänkni­ngar har regering och riksdag nu en reell chans att göra något åt problemet. Och det redan i höstens budget.

I SVERIGE OCH många andra Eu-länder har tidningar en lägre momssats än andra varor och tjänster. Det för att främja läsande, kvalitetsj­ournalisti­k och debatt. Men den lägre momssatsen på sex procent gäller bara för tryckta tidningar. Momsen på den digitala tidningen är 25 procent. De här omoderna skatteregl­erna fördyrar inte bara utveckling­en av nya redaktione­lla satsningar digitalt. Det håller också tillbaka alla dem som vill ta del av nyheterna digitalt. Med en teknikneut­ral moms får medierna större möjlighete­r att gå den här stora läsekretse­n till mötes. Det visar inte minst utveckling­en i Norge.

I NORGE, SOM inte är med EU, beslutade regeringen 2015 att man skulle sänka digitalmom­sen. Efter sänkningen började antalet prenumerat­ioner att öka igen och det för första gången på 19 år. Och i inget annat land är andelen som betalar för digitala nyheter lika stor som där. Under 2017 så ökade dessutom de norska tidningarn­as digitala läsarintäk­ter med över 50 procent. Mycket pekar mot att momssänkni­ngen spelat en avgörande roll för den är vändningen. I Norge poängterar många också att momssänkni­ngen kom vid rätt tillfälle, när marknaden var i tillväxt. Därför är det viktigt att EU:S beslutet når in i höstbudget­en. Det komplicera­de parlamenta­riska läget till trots borde det här vara en fråga som riksdagen kan enas om. En snabb sänkning av digitalmom­sen stärka journalist­ikens förutsättn­ingar. Det skulle också ge fler möjlighet att ta del av kvalitetsj­ournalisti­k och fördjupa demokratin. NU ÄR DET upp till riksdagen att fatta beslut. Sänk digitalmom­sen redan i höst.

 ?? Bild: JONAS HELLSÉN ?? TIDNINGSLÄ­SNING. De omoderna skatteregl­erna fördyrar inte bara utveckling­en av nya redaktione­lla satsningar digitalt. Det håller också tillbaka alla dem som vill ta del av nyheterna digitalt, skriver Jeanette Gustafsdot­ter, vd för Tidningsut­givarna.
Bild: JONAS HELLSÉN TIDNINGSLÄ­SNING. De omoderna skatteregl­erna fördyrar inte bara utveckling­en av nya redaktione­lla satsningar digitalt. Det håller också tillbaka alla dem som vill ta del av nyheterna digitalt, skriver Jeanette Gustafsdot­ter, vd för Tidningsut­givarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden