Hallands Nyheter

Ebba, Simon och tre andra halländska ungdomar pendlar till Stockholm varannan helg för att göra ”Sound of music”.

För att se några av Hallands största musikaltal­anger behöver man åka till Stockholm. Där görs nämligen Kålle Gunnarsson­s version av ”Sound of music”, med både spelglädje och finess.

- Martin erlandsson martin.erlandsson@hn.se 010-471 53 40

När jag ser ”Sound of music” på Intiman i Stockholm bländas jag förstås av Sara Axelssons medryckand­e Maria och kände med Pierre Hagmans modiga Kapten von Trapp. Och det är redan innan de smeker publikens hörselgång­ar med sin skönsång.

Sedan uppmärksam­made jag de övriga musikalart­isterna, som också brukar glädja Falkenberg­spubliken i olika sommarupps­ättningar av Kålle Gunnarsson.

Robin Rösehag gör denna gång den lustige men fege Max, som vänder kappan efter vinden, medan Kristian Ståhlgren får blodet att isas när hans nazist Herr Zeller viskar fram sina befallning­ar.

En annan nyckel till musikalkla­ssikerns andra framgångsr­ika säsong är ungdomarna. Varannan helg åker fem hallänning­ar till huvudstade­n för att spela bland annat syskonen von Trapp.

ALLT ÄR INTE sig helt likt sedan urpremiäre­n i våras.

– Nej, vi har lagt till några låtar. Jag och Maria har till exempel fått en duett, säger Ebba Mård Andersson, som spelar Liesl, äldst av barnen von Trapp.

– Hon är inte ett barn, men inte heller vuxen. Hon tar hand om sina syskon och är beskyddand­e, men samtidigt springer hon iväg med Rolf, fortsätter Ebba.

REGISSÖREN KÅLLE GUNNARSSON är noga med att påpeka att Ebba inte har haft någon fördel av att hennes pappa är 2entertain­s producent Janne Andersson.

– Nej, snarare tvärtom! Ebba är en talang utöver det vanliga, men jag har fått övertala Janne, som inte vill att någon tror att han är med och påverkar urvalet, säger Kålle.

Rolf spelas av den 17-årige Kålleveter­anen, Simon Petersson från

Torup. Han har bland annat spelat Jonatan i Bröderna Lejonhjärt­a i Falkenberg och både ”Peter Pan” och ”Emil” och på Intiman.

– Först är Rolf kär och det är en härlig känsla i vår låt, men sedan fastnar han i nazismen, för att han får beröm och en viktig uppgift, och tror att han har hittat sig själv, säger Simon.

UNDER HÖSTEN TAR 14-åriga Ella Tellqvist från Falkenberg över Amanda Anderssons roll som den smarta, allvarliga dottern Brigitta.

– Jag har sjungit sedan jag kunde prata, och har övat på både låtarna och replikerna, även om det inte var så många, säger Ella, vars mamma Christina är välkänd sångerska, medan pappa Peter sköter tekniken på Lisebergst­eatern.

I rollen som näst äldsta dottern, den busiga Louisa von Trapp, fortsätter 16-åriga Jonna Bergström från Ätrafors.

– Jag har spelat i alla Kålles uppsättnin­gar sedan Ronja 2010 och har börjat undervisa mindre barn i teaterskol­an tillsamman­s med Simon. Det är utveckland­e att åka till Stockholm utan sina föräldrar och missar jag något prov i skolan får jag ta igen det senare, säger Jonna.

YNGST ÄR 11-ÅRIGA Polly Nilsson, vars mamma ”Challe” syns i Harrys krogshow i Falkenberg i stället för att göra Fru Schmidt. Därför var det länge osäkert om Polly skulle kunna vara med även i höst.

– Jag spelar Marta, som är sprallig och glad, men är nära att avslöja var de gömmer sig. Det här är nog det roligaste jag har gjort, säger Polly.

För oss i publiken kryddas underhålln­ingen av en påminnelse om hur skrämmande snabbt nazismen växte fram och blev accepterad.

– Det är min skyldighet som regissör att ta ställning. Alla människor har ett lika värda, avslutar Kålle Gunnarsson.

 ??  ??
 ??  ?? KÄRLEKSPAR. 17-åringarna Simon Petersson från Torup och Ebba Mård Andersson från Falkenberg imponerar som ett av musikalens kärlekspar, nazisten Rolf och äldsta dottern Liesl von Trapp.
KÄRLEKSPAR. 17-åringarna Simon Petersson från Torup och Ebba Mård Andersson från Falkenberg imponerar som ett av musikalens kärlekspar, nazisten Rolf och äldsta dottern Liesl von Trapp.
 ?? Bild: GÖRAN WALLGREN ??
Bild: GÖRAN WALLGREN
 ?? Bild: MARTIN ERLANDSSON ?? SYSKONEN VON TRAPP. Fem halländska ungdomar är med i ”Sound of music” i Stockholm: Ebba Mård Andersson (17 år), Simon Petersson (17 år), Polly Nilsson (11 år), Jonna Bergström (16 år) och Ella Tellqvist (14 år).
Bild: MARTIN ERLANDSSON SYSKONEN VON TRAPP. Fem halländska ungdomar är med i ”Sound of music” i Stockholm: Ebba Mård Andersson (17 år), Simon Petersson (17 år), Polly Nilsson (11 år), Jonna Bergström (16 år) och Ella Tellqvist (14 år).
 ?? Bild: GÖRAN WALLGREN ?? KLOSTER. En av nunnorna spelas av Ann Alinder, som bor i Heberg. Från pjäser i Falkenberg känns även Hanna Holmgren (nunna), Jessica Stendahl (nunna och Fru Schmidt) och Hélène Lindahl (nunna och Elsa Schröder) igen.
Bild: GÖRAN WALLGREN KLOSTER. En av nunnorna spelas av Ann Alinder, som bor i Heberg. Från pjäser i Falkenberg känns även Hanna Holmgren (nunna), Jessica Stendahl (nunna och Fru Schmidt) och Hélène Lindahl (nunna och Elsa Schröder) igen.
 ?? Bild: GÖRAN WALLGREN ?? HUVUDPERSO­NER. Pierre Hagman och Sara Axelsson har jobbat mycket med Kålle Gunnarsson i Falkenberg.
Bild: GÖRAN WALLGREN HUVUDPERSO­NER. Pierre Hagman och Sara Axelsson har jobbat mycket med Kålle Gunnarsson i Falkenberg.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden