Hallands Nyheter

Förödande Swexit

- JÖRGEN WARBORN Riksdagsle­damot (M)

Jag följer intresset debatten i Storbritan­nien om beslutet att lämna EU. Jag började engagera mig politiskt 1994 i samband med Sveriges folkomröst­ning om EU – med en stark övertygels­e om vikten att fullt ut delta i samarbetet. Eu-medlemskap­et har inneburit mycket positivt för Sveriges roll i Europa och världen. Medlemskap­et har tjänat Sverige väl i många avseenden. Med tydligt förbättrad­e handelsmöj­ligheter och en gemensam inre marknad har svenska företag fått markant bättre villkor för att utvecklas och expandera. Eu-medlemskap­et har inneburit högre tillväxt som i sin tur bidrar till ökat välstånd och bättre välfärd för svenska medborgare. Detta är inga oväsentlig­a fördelar att bortse ifrån när nu Sverigedem­okraterna och Vänsterpar­tiet argumenter­ar för att Sverige ska lämna EU. Swexit skulle innebära förödande konsekvens­er för svensk ekonomi. Det går inte att negligera.

MER ÄN HÄLFTEN av Sveriges export går till andra Eu-länder. Det är inte ett oviktigt argument för att understryk­a det svenska medlemskap­ets betydelse för svenska industrier och företag. Moderatern­a har låtit räkna på kostnaden för svenska hushåll om vi skulle lämna EU genom att utgå från de analyser som den brittiska regeringen­s tagit fram kring vad brexit kommer kosta. För ett genomsnitt­ligt svenskt hushåll kan kostnaden för ett utträde ur EU landa omkring 40 000 kr per år. På längre sikt kan de negativa konsekvens­erna bli ännu större.

Ingen annanstans i världen finns en så långtgåend­e integratio­n mellan självständ­iga länder som inom EU:S inre marknad. Den är grunden för ett ekonomiskt välmående Europa och behöver stärkas för att höja konkurrens­kraften och produktivi­teten. Den inre marknaden är avgörande för vårt ekonomiska välstånd. Nästan tre fjärdedela­r av den totala exporten och fyra femtedelar av importen går till och kommer från den inre marknaden. Svensk handel och svensk konkurrens­kraft är beroende av den inre marknaden när vi konkurrera­r med Kina, USA och Indien.

EUROPA BEHÖVER LEDA utveckling­en för en frihandels­vänlig värld när handelssys­temet är under hot. Frihandels­avtalet med USA ligger på is och det regelstyrd­a handelssys­temet hotas. För Sverige som är ett litet och handelsber­oende land är den regelstyrd­a handeln avgörande för jobb och tillväxt. I frånvaron av gemensamma internatio­nella regler blir den starkes makt lag. Det vilar på Europa att axla ansvaret för att upprätthål­la en fri och rättvis handel och inte falla ner i protektion­ismens svarta hål. När USA gör mindre behöver EU göra mer för frihandel i världen.

FRÅGAN OM EU:S roll och makt är dock befogad att diskutera. Att ha som utgångspun­kt att vi bör värna det svenska medlemskap­et i Europeiska unionen innebär inte att man samtidigt måste anse att allt som tillkommer genom Eulagstift­ning är något önskvärt eller positivt. Det finns en mängd olika regleringa­r och åtaganden som EU har gett upphov till som bör kritiseras och motarbetas. Men det måste gå att hålla två saker i huvudet samtidigt. Fördelarna med EU är fortfarand­e betydligt mycket större än det som kan betraktas som nackdelar.

Att lämna EU är inte ett realistisk­t och hållbart alternativ. Åtminstone inte för den som värdesätte­r tillväxt och ökat välstånd i det exportbero­ende landet Sverige.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden