Hallands Nyheter

Behov av stöd måste utredas

- ANNA OSCARSON 010-471 53 71 anna.oscarson@hn.se

En elev som blivit kränkt av både pedagoger och skolkamrat­er får hjälp av Skolinspek­tionen. Nu måste åtgärder vidtas.

Elevens förälder har anmält situatione­n som gäller en skola i Varbergs kommun till Skolinspek­tionen. I anmälan skriver föräldern att eleven, som är utåtageran­de, inte får det stöd hen har rätt till.

Dessutom har eleven utsatts för kränkande behandling av en annan elev och personal.

SKOLAN SKA HA fått informatio­n om elevens stödbehov innan hen började. Extra anpassning­ar har gjorts men behovet av särskilt stöd har inte utretts.

”En annan elev ska ha slagit eleven som upplever sig vara kränkt.”

Eleven ska ha utvisats från klassrumme­t ett flertal gånger när hen stört studieron för andra elever och då fått ogiltig frånvaro. Skolans rektor ska ha sagt att eleven varit inblandad i skadegörel­se på skolan och en lärare ska ha utsatt eleven för falska anklagelse­r. En annan elev ska ha slagit eleven som upplever sig kränkt. Detta hände vid ett tillfälle när hen var utåtageran­de.

SKOLINSPEK­TIONEN förelägger Varbergs kommun att senast den 17 december vidta åtgärder så att elevens rätt till särskilt stöd tillgodose­s och att skollagens krav att motverka kränkande behandling uppfylls.

Elevens behov av särskilt stöd ska utredas och om hen är i behov av stöd ska ett åtgärdspro­gram utarbetas. Huvudmanne­n, det vill säga Varbergs kommun, måste säkerställ­a att rektor anmäler uppgifter om kränkande behandling till huvudmanne­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden