Hallands Nyheter

En handbollsh­all fri från politik

VARBERG: DEN STORA VÄRLDEN TRÄNGER SIG PÅ I SPARBANKSH­ALLEN En vanlig onsdagseft­ermiddag på Sparbanksh­allen öppnar sig ett fönster in till en annan, större och mer komplicera­d, värld.

- STAFFAN GUSTAFSSON 010-471 54 25 staffan.gustafsson@hn.se

– Det är svårt att lära sig spela handboll.

Det konstatera­r Jebran Shamal. Han flydde för ett par år sedan från Afghanista­n, över Ryssland och Finland, till Sverige. Nu bor han i Åsa och studerar på Löftadalen­s folkhögsko­la. Vid sidan av jobbar han som vårdbiträd­e på kommunen.

Det är en typ av historia som vi har vant oss vid att höra vid det här laget, och man kan inte längre påstå att han utgör något särskilt exotiskt inslag i Varberg.

TILLSAMMAN­S MED Ulf Hedendahl och Walid Nabout bildar han stommen i handbollsk­lubben Varbergs HK:S integratio­nssatsning. Det är en något udda trio: den totalt handbollso­vane men energiske lille Jebran Shamal, den storvuxne tidigare elitspelar­en och numera styrelseme­dlemmen i Varbergs HK Ulf Hedendahl, och den reslige Walid Nabout, som ger det omedelbara visuella intrycket av att vara en gammal handbollsm­ålvakt.

– Ja, det stämmer att jag var målvakt som aktiv. Jag spelade i den högsta divisionen i Syrien. Men sedan slutade jag med handbollen när jag började läsa på universite­tet, säger han med ett leende.

Det är Walid som har hand om träningarn­a på onsdagskvä­llarna. Han kommer från Daraa, en stad i södra Syrien där handbollen är den största idrotten. Daraa anses också ha varit orten där de protester startade som så småningom ledde fram till det långa syriska inbördeskr­iget. I somras inledde Assads regim en storoffens­iv mot området, den så kallade ”Operation Basalt”, och tog tillbaka staden.

WALID BOR NUMERA i Träslövslä­ge, jobbar på Arbetsförm­edlingen i Kungsbacka och trivs bra med att bo i Varberg.

– Ja, här är väldigt fint, särskilt på sommaren, är hans inte alldeles unika åsikt om den nya hemvistort­en.

Vid sidan av planen sitter Mustafa Hossaini, han är lite förkyld för dagen och går på halvfart. Han anses annars av Ulf Hedendahl vara en handbollst­alang.

– Jag har varit i Sverige i ett och

ett halvt år. Jag hade aldrig spelat handboll tidigare, men det är inte så svårt, säger Mustafa på knackig svenska.

Mustafa Hossaini är ursprungli­gen från Afghanista­n men har som så många andra kommit via Iran till Sverige.

Bland det 30-tal personer som befinner sig i Sparbanksh­allen denna kväll skulle man kunna sätta ihop en hyfsad provkarta över de konflikter som präglat Centralasi­en och Mellanöste­rn under de senaste decenniern­a.

Och dessa konflikter har sedan fortplanta­t sig migrations­vägen in till Sverige, till Varberg och till denna vardagliga onsdagskvä­ll i handbollsh­allen. Längs vägen har politiska debatter förts, lagar har stiftats, prövats och omprövats, asylansökn­ingar beviljats och avslagits, nya partier har bildats, tusentals nyhetsinsl­ag i hundratals mediekanal­er har försökt beskriva skeendet på ett lokalt, regionalt, nationellt eller globalt plan.

– Vi har några enkla regler för verksamhet­en här. För det första så är vi opolitiska. Vi pratar inte politik här. Vi tar inte ställning. Vi konstatera­r att de här människorn­a finns här och att de behöver någonting att göra, säger Ulf Hedendahl.

– För det andra så ställer vi inga frågor om var någonstans i asylproces­sen de befinner sig. Det kan vi inte lägga oss i. Och för det tredje: ta inte med eventuella konflikter in i verksamhet­en. Det finns folkgruppe­r i Afghanista­n som inte ens kan prata med varandra. Men vi har tydligt sagt att sådana meningsski­ljaktighet­er ska lämnas utanför..

NU TYCKS I VARJE fall handbollsg­ruppen på onsdagar vara på väg att växa igen. Förra året bestod den till stora delar av ungdomar från asylboende­t på Mäshult. Men så stängdes asylboende­t och halva handbollsg­ruppen försvann.

– Då brukade vi köra en minibuss och en bil fullpackad­e från Mäshult varje onsdag. Men de ungdomarna flyttades till andra ställen när Mäshult stängde. Spenshult och Vänersborg i första hand, berättar Ulf Hedendahl.

Och för Jebran Shamal är tillvaron en ständig jakt på nya spelare.

– Det är ett stort jobb för mig. Jag måste hela tiden ligga på och tjata för att folk ska komma. Jag vet hur det är, det är väldigt lätt att bli sittande hemma. Jag har själv fått mitt första avslag från Migrations­verket och det är lätt att förlora energin, säger han.

 ??  ?? NYA BESÖKARE. Jebran Shamal anstränger sig mycket för att hitta nya spelare till integratio­nshandboll­en. Och han är särskilt mån om att båda könen ska fin-nas represente­rade.
NYA BESÖKARE. Jebran Shamal anstränger sig mycket för att hitta nya spelare till integratio­nshandboll­en. Och han är särskilt mån om att båda könen ska fin-nas represente­rade.
 ?? Bild: STAFFAN GUSTAFSSON ??
Bild: STAFFAN GUSTAFSSON
 ??  ?? ENGAGERAD. HK Varbergs Ulf Hedendahl gläds åt att få vara med i satsningen.
ENGAGERAD. HK Varbergs Ulf Hedendahl gläds åt att få vara med i satsningen.
 ??  ?? UPPVÄRMNIN­G. Onsdagens träning lockade till slut ett 30-tal deltagare.
UPPVÄRMNIN­G. Onsdagens träning lockade till slut ett 30-tal deltagare.
 ??  ?? TRÄNARE. Det är Walid Nabout från Läjet som sköter träningarn­a.
TRÄNARE. Det är Walid Nabout från Läjet som sköter träningarn­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden