Hallands Nyheter

”Håll kyrkorna öppna längre”

- OLOF SVAHN

Karl-gunnar Svensson vill att kyrkor borde kunna få stöd för att hållas öppna alla dagar om året – något han hävdar i en motion till årets kyrkomöte.

Till årets kyrkomöte i Uppsala har prästen Karl-gunnar Svensson lämnat in en motion där han hävdar att kyrkor som vill förlänga sina öppettider, borde få ekonomiskt stöd för att göra det.

– Vi i Svenska kyrkan har ett avtal med staten om att hålla öppet så mycket som möjligt. Och jag upplever att det finns flera kyrkor som håller stängt när de borde vara öppna, säger Karl-gunnar Svensson.

I motionen skriver han hur man borde starta en nationell fond vars uppgift vore att, vid behov, dela ut pengar till kyrkoförsa­mlingar.

Tanken är att varje församling ska kunna söka pengar av den tilltänkta fonden.

Pengar som skulle kunna gå till extra personalko­stnader, men också till tekniska lösningar som automatisk­a lås.

Det har Karl-gunnar Svenssons egna församling har installera­t i sina kyrkor i Träslöv och Träslövslä­ge för att kunna ha öppet just alla dagar året runt.

– Det krävs vissa åtgärder för att ha hålla dörrarna öppna, både ekonomiska men också praktiska. Vi har exempelvis fått låsa in en del silveratti­raljer och gamla biblar för att inte riskera stöld, säger han. Varje år tappar Svenska kyrkan medlemmar, varför är det viktigt med längre öppettider?

– Alla människor har ett andligt behov, oavsett vilken tro man har. Jag tycker att kyrkor borde vara öppna så ofta som möjligt och för alla.

 ?? Bild: LARS-GUNNAR JOHANSSON/ARKIV ?? LÄNGRE ÖPPETTIDER. Prästen Karlgunnar Svensson är på årets kyrkomöte med en motion om stöd till kyrkor som vill ha öppet längre.
Bild: LARS-GUNNAR JOHANSSON/ARKIV LÄNGRE ÖPPETTIDER. Prästen Karlgunnar Svensson är på årets kyrkomöte med en motion om stöd till kyrkor som vill ha öppet längre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden