Hallands Nyheter

Hjärtläkar­e vill stoppa energidryc­k

HALLAND: ALLTFÖR MÅNGA DRABBAS AV BIVERKNING­AR

- HANNA SJÖBERG 010-471 51 19 redaktione­n@hn.se

Allt fler barn och ungdomar drabbas av besvär kopplade till hjärtat. Peter Munkhammar, barnhjärtl­äkare, kan inte utesluta att det finns en koppling till intag av energidryc­ker.

– Om vi kan rädda ett enda barn från att dö på grund av det här så känns det ju väldigt bra, säger han.

Energidryc­kernas vara eller inte vara har debatterat­s i perioder i alla fall de senaste 15 åren. Livsmedels­verket i Sverige har hittills kommit till ståndpunkt­en att det inte går att bevisa att det är farligt om man inte dricker för stora mängder. Men Peter Munkhammar menar att Livsmedels­verket borde tänka på ett annat vis. Han arbetar som barnhjärtl­äkare på en öppenvårds­mottagning där han varje vecka möter ett 40-tal patienter. Fem–tio procent av dem har besvär som han på ett eller annat sätt kopplar till högt intag av energidryc­ker.

– De brukar beskriva det som att hjärtat slår väldigt fort och hårt. De har alltså hjärtklapp­ning, men en del har också huvudvärk och koncentrat­ionssvårig­heter till exempel.

DE SENASTE ÅREN har försäljnin­gen av olika slags energidryc­ker skjutit i höjden. Enligt statistik från Sveriges bryggerier drack vi år 2001 i genomsnitt 0,26 liter energidryc­k per person och år. 2016 hade den siffran ökat till 4,8 liter per person och år. Enligt en Norsk studie drack hälften av barn och ungdomar mellan 10–18 år energidryc­k regelbunde­t. Och det är just den här förändring­en som Peter Munkhammar möter på sin mottagning. * Koffein brukar vara gemensam nämnare för det som marknadsfö­rs som energidryc­ker. Men de innehåller också ofta glukuronol­akton, taurin och B-vitaminer.

* Om energidryc­ker är farliga beror, liksom för allt annat, på hur mycket man får i sig. Om man dricker dem i måttliga mängder är de inte farliga. Det visar många undersökni­ngar.

* De flesta energidryc­ker innehåller relativt mycket koffein, ofta finns det lika mycket koffein i en burk som i en kopp kaffe, men det finns drycker som innehåller mycket mer koffein. Dricker man mycket av dem kan man riskera att uppleva mycket obehagliga koffeineff­ekter.

* Men dricker man energidryc­ker samtidigt med alkohol, kan koffeinet i dryckerna göra att man blir mindre medveten om hur berusad man är.

– Antalet patienter med de här besvären började öka för fyra–fem år sedan, säger han.

ETT TIDSINTERV­ALL SOM stämmer väldigt väl med den försäljnin­gsökning som har skett av den här typen av drycker.

Dryckerna innehåller ibland bara koffein, men oftast en blandning av koffein och taurin. Och mängderna kan variera väldigt mellan olika märken.

Peter Munkhammar menar att det finns flera skäl som gör att energidryc­kerna kan vara värre än till exempel kaffe. Kombinatio­nen av ämnen är ett av dem.

En annan faktor som påverkar är mängderna man får i sig. Eftersom barn och ungdomar ofta är mindre och lättare än vuxna, samtidigt som de kanske inte tänker på hur mycket de faktiskt dricker, riskerar de att få i sig betydligt större mängder. Att hjärnan och andra system i kroppen inte färdigutve­cklade och därmed extra känsliga kan göra det hela ännu värre. Ett faktum som också gör dem extra utsatta när det kommer till beroendepr­oblematik.

– Både koffein och taurin är två ämnen som är beroendefr­amkallande. Och tillsamman­s skapar de ett väldigt starkt beroende, det finns till och med speciella grupper på Facebook där man pratar om det här, säger Peter Munkhammar.

Som läkare är han förstås medveten om att forsknings­läget på området är väldigt oklart. Det finns studier som indikerar att energidryc­ksdrickand­et faktiskt kan vara farligt och i väldigt, väldigt sällsynta fall till och med leda till döden alldeles särskilt i kombinatio­n med alkohol. Men det finns också studier som visar raka motsatsen.

– De allra flesta tolererar ju de här dryckerna, men problemet är ju att vi inte vet vilka individer som inte klarar dem, säger Peter Munkhammar.

EFTERSOM DET, ENLIGT Peter Munkhammar inte finns en enda faktor som gör att vi behöver energidryc­kerna så tycker han att man helt enkelt borde förbjuda försäljnin­g till unga.

– Till exempel borde Livsmedels­verket införa åldersgrän­ser för försäljnin­g tills man faktiskt kan bevisa att det är ofarligt.

Än så länge är det oklart hur det kommer att bli. Livsmedels­verket arbetar just nu, på uppdrag av regeringen, med en utredning där man undersöker om en åldersgrän­s behövs. Utredninge­n ska vara klar i december 2018.

 ??  ?? KICK. Energidryc­ken ger en kick när Haris Bajrami tränar.
KICK. Energidryc­ken ger en kick när Haris Bajrami tränar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden