Hallands Nyheter

”Jag dricker

-

Energidryc­ker har blivit en del av deras vardag. Om det är farligt eller inte tänker de inte så mycket på – det berättar ett gäng gymnasieun­gdomar.

När HP träffar killarna som till vardags pluggar på Kattegattg­ymnasiet är det hyfsat tidig fredag morgon. Första lektionen ska snart börja. Än så länge har ingen hivat i sig någon energidryc­k för att pigga upp sig.

– På morgonen tar man ju hellre en kaffe, säger Samuel Lättman.

Alla de ungdomar HP talat med pratar om energidryc­ker som något fullständi­gt självklart. Men ingen av dem dricker några mängder, i alla fall inte längre.

– Det var nog mer förut, det är ju inte så att man bestämt sig för att inte dricka, det har nog mer bara glidit över på kaffe, säger Emanuel Borg.

MEN ATT DE ganska ofta väljer vanlig läsk i stället för energidryc­k när de är sugna på något sött beror bara på att de gillar det bättre. Alla är i och för sig medvetna om att det finns en diskussion om att höga koffeinhal­ter i stora mängder skulle kunna vara skadligt, men det är ingenting som egentligen bekommer dem.

– Vi kollade ju upp det och då kom vi fram till att det inte var mer koffein i energidryc­ken än i vanligt kaffe, säger Emanuel Borg.

– För några år sedan, när det var väldigt mycket prat om att det var farligt, då var mamma på mig en

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden