Hallands Nyheter

Tidigare Gekås-vd satsar på mössor

- FREDRIK LARSSON 010-471 53 67 fredrik.larsson@hn.se

Jan Wallberg, 58, fick lämna som vd på Gekås. Nu kliver han in som styrelseor­dförande i företaget som fick sitt stora genombrott genom slalomåkar­en Ingemar Stenmark.

Det har snart gått ett år sedan Jan Wallberg hastigt tvingades ifrån jobbet som vd på Gekås. Förklaring­en som gavs var att han och styrelsen inte varit överens om hur företaget skulle skötas.

MEN HAN LÄMNADE inte Gekås lottlös. I branschen är det kutym att en vd har en fallskärm som gör det möjligt att behålla lönen i ytterligar­e 12 till 18 månader om man tvingas lämna.

Jan Wallbergs förvärvsin­komst för 2016 var drygt 6,6 miljoner kronor, vilket ger en månadslön på en halv miljon.

– Eftersom jag har jobbat så mycket under så många år har jag efter Gekås passat på att ta det lite lugnt. Jag har landat och funderat på vad jag verkligen vill, säger han.

– Privat har jag passat på att sälja mitt hus och flyttat till Göteborg där jag har blivit sambo. Jag har kvar ett sommarhus i Falkenberg, så jag har kvar en trevlig koppling till stan.

I veckan gjorde Jan Wallberg även klart med ett nytt jobb. Han kliver in som styrelseor­dförande i Sätila of Sweden AB.

Företagets stora genombrott kom på 1970-talet då slalomåkar­en Ingemar Stenmark började använda Sätilas mössor.

Det är ett anrikt företag, grundat 1896, med huvudkonto­r och tillverkni­ng i Sätila i Marks kommun.

SOM VD FÖR GEKÅS rattade Jan Wallberg ett bolag med en omsättning på över fem miljarder. Sätilas omsättning ligger på 30 miljoner.

– Sätila är ett bra mycket mindre bolag jämfört med var jag har varit tidigare. Men Blåkläder var också ett mindre företag när jag var vd där. Jag gillar lite mindre ägarledda bolag där det finns en tydlig ägare med en långsiktig­het.

SOM STYRELSEOR­DFÖRANDE blir det Jan Wallberg som ska leda det strategisk­a arbetet och som ska vara bollplank åt Sätilas vd.

– Vi är mycket glada över att få arbeta med Jan Wallberg och kunna få ta del av hans långa erfarenhet, säger Sara Nevander, vd för Sätila of Sweden i ett pressmedde­lande. * Sätila, grundat 1896, är ett ledande företag inom design, utveckling och tillverkni­ng av mössor och stickade modeaccess­oarer.

* Sätila är närvarande i Norden, Europa och Asien.

* Företagets stora genombrott kom på 1970-talet då slalomåkar­en Ingemar Stenmark började använda Sätilas mössor. Produktion­en under den perioden kunde uppgå till 100 000 stycken mössor per år enbart av Stenmarks-modellen

* Sätilas erbjudande bygger på en passion för mössor, ett genuint hantverk samt att vara ett företag som är byggt på hållbarhet i grunden med högt socialt ansvar. Kommer Sätilas mössor att finnas på Gekås framöver?

– Det låter jag vara osagt. Sätila har en liten annan kundgrupp och jobbar mot sport- och lifestyle. Det är lite mer kvalité som gör att man prismässig­t hamnar lite högre upp. Sätila jobbar också med hållbarhet­sfrågor och har en bra värderings­grund. Så det här ska bli roligt, säger Jan Wallberg.

Huvudägare i Sätila är Lennart Grebelius, som också sitter med i styrelsen.

 ?? Bild: JONATAN BYLARS/ARKIV ?? SATSAR PÅ STYRELSEUP­PDRAG. Jan Wallberg, tidigare vd på Gekås är ny styrelseor­dförande i Sätila of Sweden.
Bild: JONATAN BYLARS/ARKIV SATSAR PÅ STYRELSEUP­PDRAG. Jan Wallberg, tidigare vd på Gekås är ny styrelseor­dförande i Sätila of Sweden.
 ?? Bild: JAN COLLSIÖÖ/ARKIV & TT/ARKIV ?? Ingemar Stenmark, slalomåkar­e, från World Cup i Åre 1977. Ingemar Stenmark gav mössan ett ansikte. På 70-talet började han använda Sätilas mössor.
Bild: JAN COLLSIÖÖ/ARKIV & TT/ARKIV Ingemar Stenmark, slalomåkar­e, från World Cup i Åre 1977. Ingemar Stenmark gav mössan ett ansikte. På 70-talet började han använda Sätilas mössor.
 ??  ?? VÄRMANDE.
VÄRMANDE.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden