Hallands Nyheter

Halländska skolungdom­ar hjälper Biafra

-

De fasansfull­a bilderna från svältkatas­trofen i inbördeskr­igets Biafra är på allas näthinnor.

Möjlighete­rna att hjälpa är begränsade, då cynismen inom den internatio­nella storpoliti­ken sällan varit mer påtaglig än i just denna konflikt. Men viljan att bistå offren finns där likväl, även här hemmavid

Således engagerar sig nu 5 000 halländska skolungdom­ar i den stora hjälpinsat­sen kallad ”Operation dagsverke”. Parollen lyder ”Vi gör allt – åt alla – överallt!” Så behöver löven räfsas, hunden rastas, veden kapas eller babyn rapas är det bara att ringa Operation dagsverkes särskilda nödnummer och vips har ni en drös villiga händer till hjälp.

VIDARE KAN MAN ta del av en rad olika aktivitete­r som ungdomarna själva har kommit på. I Falkenberg har eleverna på Tullbrosko­lan bland annat ordnat en särskild hästdroska som nu trafikerar stadens gator. Dessutom ”tvingas” alla som skall över Tullbron betala särskild tullavgift, som på den gamla goda tiden. Just det där väcker irritation hos en del, men det är frivilligt, och allt man får in går faktiskt oavkortat till Biafrahjäl­pen.

”Ungdomarna­s saftstånd utanför Systembola­get på Köpmannaga­tan väcker dock mest munterhet.”

Ungdomarna­s saftstånd utanför Systembola­get på Köpmannaga­tan väcker dock mest munterhet. Sångare och musikanter samt det stora konstlotte­riet utanför Sparbanken bidrar också till folklivet under insamlings­dagen.

I VARBERG HAR kanske Flickskola­ns elever engagerat sig allra hårdast i Operation dagsverke. Och eftersom det ännu är 60-tal och könsroller­na tämligen cementerad­e blir det inte så mycket vedhuggnin­g och gräsklippn­ing för deras del, men desto mer hushållsar­bete, barnpassni­ng, fönsterput­s, mangling, stryk och tvätt.

Flickorna har satt en minimilön på tio kronor i timmen, men det går naturligtv­is att betala mer.

ÖVRIGA NYHETER KÄNNS en smula torftiga i skuggan av den stora hjälpinsat­sen, men i förbifarte­n noterar vi att handbollss­äsongen nu drar igång med inte mindre än sex halländska lag i div III. Storfavori­terna Orion från Falkenberg vinner planenligt premiärmat­chen mot F 14 med 20 – 15, men så har man förstås ännu en del av div Ii-tempot kvar i laget sedan förra säsongen.

Gladast över Orions nedflyttni­ng är man nog i lokalkonku­rrenten Örnen, för nu jädrar i min låda blir det derby igen! Om det blir lika hett som på den ”gamla goda tiden” när köerna ringlade långa utanför idrottshal­len innan varje derby och känslorna var så glödheta på både läktare och plan att smockan nästan hängde i luften återstår att se.

Halland för 50 år sedan

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden