Hallands Nyheter

Böljan Falkenberg var för svagt från första början

-

Att vara efterklok är alltid lätt. Men Böljan Falkenberg var inte elitettan-mässigt någon gång 2018. Framförall­t saknades en spelare som kunde göra mål och nu är laget ute ur Elitettan.

Spelare och ledare har försökt hålla uppe humöret under hösten och i bästa Bagdad-bob-stil sagt att de inte gett upp, att chansen funnits.

Men sanningen är att det stod klart att man inte hade i Elitettan att göra redan i inledninge­n av hösten. När laget inte klarade av Västerås, Asarum och Uppsala.

Det var inte små nätta förluster utan 0-3, 0-3 och 0-1. Det talar sitt tydliga språk och nu kan man vara på väg mot noll vunna matcher. 2-5 mot Sundsvall var spiken i kistan.

FOTBOLL GÅR UT på att göra mål, och att släppa in färre. Det har Böljan Falkenberg inte klarat av. Det har gått 23 matcher nu och laget har gjort nio mål, varav ett är ett självmål. Det kan man inte förklara bort som otur. I den här serien har det stått klart att en eller helst två riktiga målgörare är guld värt för varenda lag. Det är något man måste ha helt enkelt.

Titta på Kvarnsvede­ns Temwa Chawinga 20 mål, Lidköpings Sandra Lagerbratt 19, Kungsbacka­s Karin Lundin 15, Sundsvalls

”Men jag kan inte kritisera föreningen Böljan Falkenberg. Det går inte att trolla med knäna.”

Anisa Guajardo 13, Umeås Annina Wede 11, Örebros Addison Stenier 11 och AIKS Nicole Odelberg Modin 11.

I Böljan Falkenberg finns mittfältar­en Vilma Rydell på tre mål. Ja, ni fattar! Vilma Rydell är den spelare som stuckit ut positivt under säsongen. Den bolltrygga mittfältar­en är också en av få som fått till bra skott på mål. Det är faktiskt inte många andra som kan få godkänt efter en sådan här usel säsong

Men jag kan inte kritisera föreningen Böljan Falkenberg. Det går inte att trolla med knäna. Spelarna får mer eller mindre betala själva för att bedriva elitfotbol­l. Ibland med pengar och alltid med tid, mycket tid.

FÖRRA SÄSONGEN GICK klubben 100 000 kronor back på ettanävent­yret. Årets siffror återstår att se. Och ansvarstag­ande ledare kan och ska inte lägga pengar på en anfallscha­nsning. Man har försökt förstärka men att spela i ett bottenlag i elitettan utan ersättning lockar inte.

Och klubben blev heller aldrig mellersta/södra Hallands fotbollsma­gnet. Aktuella spelare hade inte ambitioner­na att spela högre upp i seriesyste­met.

Man ska vara på det klara med att det inte är lätt att bedriva elitfotbol­l i damernas näst högsta serie. Publiken kom aldrig till Falcon Alkoholfri Arena och sponsorarb­etet har varit tufft. De mesta av pengarna har fått gå till resor. Förra säsongen kostade de 400 000 kronor!

Vad händer nu? Jag hoppas verkligen inte det blir en baksmälla. Men som läget är nu så är division 1 en lagom nivå. Och vi får bara hoppas att man fortsätter att producera egna talanger från flickverks­amheten till A-laget. Helst en målskytt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden