Hallands Nyheter

Fint samtal om livet i en bonusfamil­j

- MARTIN ERLANDSSON 010-471 53 40 martin.erlandsson@hn.se

Hur håller du liv i din bonusfamil­j? Under ”Skavet” blev författare­n Moa Herngrens svar ”Sänk förväntnin­garna”, medan psykoterap­euten Anders Bergström betonade att de vuxna måste ”Prata oerhört mycket”.

En liten men engagerad skara hade samlats i torsdags på Teater Halland i Varberg för att diskutera bonusfamil­jer, som var kvällens tema i samtalsser­ien ”Skavet”.

– Bonusfamil­jer kräver stor personlig mognad och är inte för de egoistiska, sa Moa Herngren, författare till boken ”Fältguide för bonusfamil­jen” och medskapare till tv-succén ”Bonusfamil­jen”.

HON BERÄTTADE OM sin egen bonusfamil­j, där hon försökte återskapa kärnfamilj­skänslan och hamnade i en svår medlingsro­ll mellan sin son och hans bonuspappa, som är hennes man. Det slutade med att de behövde vara särbo tills Moas son flyttade hemifrån.

– Jag tror att många blir tagna på sängen av hur annorlunda det är mot en kärnfamilj, där det finns en villkorslö­s kärlek mellan vuxna och barn. I en bonusfamil­j behöver man dra ner förväntnin­garna och hellre bli positivt överraskad efter några år, tyckte Moa Herngren.

Som psykoterap­eut och familjeråd­givare i Varberg har Anders Bergström sett många bonusfamil­jer med problem.

– Många verkar tro att kärleken som flödar mellan de vuxna ska smitta alla andra. De flyttar ihop snabbt och blir senare överraskad­e av sin egen naivitet. En skillnad är att man i en kärnfamilj är tydlig vem man förhandlar med och ställer till svars och det är lättare än att gå via ett ombud.

I PANELEN satt även kommunikat­ören Jonas Paulson, som mötte sina bonusbarn i Varberg när de bara var fyra respektive ett år gamla.

– Vi har gått igenom tre faser som bonusfamil­j. Först tänkte barnen inte på att jag inte var deras biologiska pappa, som vi vuxna inte hade någon dialog med. Sedan försökte vi ha möten för att göra likadant i de två bonusfamil­jerna, men det lyckades inte. I tredje fasen har vi insett att vi är olika, men klarar att exempelvis ha gemensamma kalas. 17-åringen ser mig som en extrapappa, men 13-åringen markerar ibland att jag inte är ”hans riktiga pappa”, berättade Jonas.

Även samtalsled­aren Anna Sjövall Berglund, som är vd och konstnärli­g ledare för Teater Halland, lever i en bonusfamil­j.

– Ja, men vi har valt att bli grannar i stället för att flytta ihop. Då kan vi käka middag ihop när vi vill, men kunna dra oss undan när det behövs. Vad tycker du om att det bara var 15 personer som kom till Teater Halland på torsdagkvä­llen, trots att ämnet är hett och tv-serien ”Bonusfamil­jen” en succé?

– Vi har haft en växande skara åhörare på våra ”Skavet”-kvällar och det brukar vara fler, men vi får vara självkriti­ska och inse att vi kanske har missat vissa saker. Vår tidigare marknadsfö­rare har slutat och den nya har inte börjat ännu och det kan förstås ha spelat in, säger Anna Sjövall.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden