Hallands Nyheter

Alliansen är också Moderatern­a

- EVA BOFRIDE Centerpres­sens Nyhetsbyrå

Då och då antyds det, eller sägs rent ut, att Centerpart­iet och Liberalern­a skulle spela nåt oschysst spel mot sina allierade i den borgerliga Alliansen angående synen på relationen till Sverigedem­okraterna. I sitt tal i Almedalen var Ulf Kristersso­n glasklar: ”Mitt mål är att bilda en ny regering tillsamman­s med Alliansen. Och jag inser att det sannolikt kommer att bli en minoritets­regering. (---). Jag tror att det kräver en vuxen attityd till politik, att man respektera­r sina motståndar­e, och att man kan det politiska hantverket. Men även pragmatism­en har gränser. Man måste stå upp för sina egna värderinga­r”.

Därefter följde ett långt avsnitt om Sverigedem­okraternas sakpolitik och deras företrädar­es ageranden och uttalanden i olika sammanhang. Ett avsnitt som landade i: ”Vi kommer inte regeringsf­örhandla eller regera med Sverigedem­okraterna”. Ett löfte han sedan dessa hållit fast vid och ett löfte som hela Alliansen står bakom.

I valrörelse­n och därefter har det glunkats både här och där, företrädes­vis från moderata företrädar­e, att detta skulle vara en enögd, naiv och kontraprod­uktiv inställnin­g som drivs enbart av Centerpart­iet och Liberalern­a. Varför håller man då fast vid denna ståndpunkt, är det inte dags att acceptera SD som ett riksdagspa­rti som alla andra?

Så kan man resonera om man struntar i politiska idéer och grundlägga­nde värderinga­r. Om man inte tycker att det spelar någon roll att Sverigedem­okraternas övergripan­de mål är att göra om Sverige, i grunden. När de utlovar att med SD får vi ”förändring på riktigt”, menar de precis vad de säger.

ENDAST FLYKTINGAR FRÅN de nordiska länderna ska beviljas asyl i Sverige. Det mångkultur­ella Sverige ska ersättas med en nationell identitet som partiet i sitt partiprogr­am hävdar finns i varje ”riktig” svensk som en ”nedärvd essens”.

Att göra skillnad på människor är själva grunden i SD:S politik. Och det handlar inte bara om människor med annan hudfärg eller främmande religion. Homosexuel­la, funktionsh­indrade, kvinnor. Alla ska de veta att deras plats inte är värd samma som den svenske, vite och heterosexu­ella mannens.

Att SD starkt ogillar de svenska medierna är känt sedan länge. Här ser vi hur liknande partier i andra länder agerar och Ungern är ett land Sd-företrädar­e ofta framhåller.

Lägg därtill till SD:S sakpolitis­ka frågor som handlar om att Sverige ska lämna EU, aborträtte­n ska försämras, klimatförn­ekandet. Ena dagen stödjer de det ena blocket, nästa det andra. Partiet startade och finansiera­de en av landets största hatsajter. Partiledar­en kan inte svara på de mest basala frågor om sin egen politik, kallar sina tjänstemän för ”räknenissa­r”.

Daniel Poohl, chefredakt­ör för tidskrifte­n Expo, skrev i en analys före valet: ”Det är dags att sluta prata om partiets förflutna. Problemet är vad partiet gör i dag”. En viktig uppmaning till alla som tycker att det är ett svek att företräda den stora majoritet av befolkning­en som tydligt röstat för ett helt annat Sverige än Sverigedem­okraternas.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden