Hallands Nyheter

Jan Dickens ska leda fullmäktig­e

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

Många poster ska fördelas efter valet. En av de första som ska tillsättas är ordförande i fullmäktig­e. Den 16 oktober väljs Jan Dickens (S) till ordförande.

En socialdemo­krat blir ny ordförande i kommunfull­mäktige. ”Det är det finaste uppdraget man kan bli vald till” säger Jan Dickens som tar utnämninge­n med ro.

Många stora förändring­ar inom politiken är på gång i spåren av att Socialdemo­kraterna, Liberalern­a, Miljöparti­et och Kristdemok­raterna bildar en koalition för de kommande fyra åren.

Alla styrelser och nämnder ska möblers om och den nya organisati­onen ska träda i kraft fullt ut vid årsskiftet.

De första platserna som bemannas är fullmäktig­es presidium.

NYLIGEN NOMINERADE Socialdemo­kraterna Jan Dickens som ny ordförande i kommunfull­mäktige. Han väljs formellt den 16 oktober.

– Det låg i farans riktning att frågan skulle komma, säger Jan Dickens.

Sedan cirka två år tillbaka är han andra vice ordförande i fullmäktig­e och har en klar bild av vad uppdraget innebär. Att leda sammanträd­en, se till att voteringar genomförs på rätt sätt och att tonen i fullmäktig­esalen är respektful­l är några delar av uppdraget.

–Jag är inte ensam, jag kommer att ha en vice ordförande och en andre ordförande samt en tjänsteman bredvid mig.

JAN DICKENS VAR under fem år socialchef i Falkenberg och fick sparken för elva år sedan. Innan dess hade han inte haft några politiska uppdrag under sin yrkesverks­amma tid. Men på avtackning­en i kommunhuse­t förklarade en socialdemo­krat att så fort partiet fick en ledig plats i kommunstyr­elsen skulle man ringa Jan Dickens. Så blev det och när dåvarande opposition­srådet Gerry Norberg senare blev sjuk gick Dickens in för att sköta han uppdrag under sjukdomsti­den.

–Jag har alltid varit den eviga vikarien och jag har aldrig sökt några uppdrag. Det är rätt skönt.

Gerry Norberg avled och Jan Dickens blev opposition­sråd. ”Detta är inte början på en politisk karriär” förklarade Dickens då, 2012.

–Ibland är det svårt att tacka nej. Man skapar inte sitt eget liv, ofta är det slumpen som gör det. Jag har aldrig strävat efter, eller bett om ett politiskt uppdrag, men om partiet behöver mig och jag känner att jag klarar det, då ställer jag upp.

”Det låg i farans riktning att frågan skulle komma”

JAN DICKENS ÄR 70 år. Under nuvarande mandatperi­od har han bland annat varit vice ordförande i tekniska nämnden. Som ordförande i fullmäktig­e kommer han möjligen att sakna en ingrediens.

– Fullmäktig­es ordförande deltar sällan i debatten. Det är lite tråkigt. Det gäller att vara så neutral som möjligt och inte utnyttja sin makt.

JAN DICKENS (S)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden