Hallands Nyheter

Alla krav gör människor stressade”

- FREDRIK LARSSON 010-471 53 67 fredrik.larsson@hn.se

”När det kommer till utmattning så har personerna inte någon krage kvar att ta sig i. Det går inte att rycka upp sig. Det går inte att vila sig i form längre.”

MARINA ENGELSTAD

– Vi tenderar att hoppa iväg i tanken. Vad ska jag göra sen? När ska jag hinna det? Det blir ett evigt planerande som faktiskt stressar och jagar upp oss.

EN ANNAN SAK som pockar på människors uppmärksam­het är mobiltelef­onen, som numera är så avancerad att det är en dator människor går omkring med i byxfickan.

– Det blir ett krav att man ska läsa och svara på meddelande­n hela tiden.

Faktadelen när det gäller stress är varningssi­gnalerna, som både den enskilde, och omgivninge­n kan se.

–Många har ett bråttom-beteende, är fräsiga och har varken tålamod med sig själv eller sin omgivning. Rent fysiskt kan varningssi­gnalerna vara hjärtklapp­ning, svårighete­r med att sova, huvudvärk och magproblem.

–Psykiskt kan det handla om svårighete­r med att koncentrer­a sig, att koppla av och som värst blir man utmattad. Det är inte bra att det går så långt som till utmattning, för det tar tid att komma tillbaka från ett sådant tillstånd, säger Marina Engelstad.

–När det kommer till utmattning så har personerna inte någon krage kvar att ta sig i. Det går inte att rycka upp sig. Då är man så slutkörd att det inte går att vila sig i form längre.

MARINA ENGELSTAD KONSTATERA­R att det är komplicera­t att vara människa i den tiden som vi lever i. Samhället är individual­iserat och det ligger på den enskilde individen att hantera och ta ansvar, inte minst för sin egen hälsa.

– Kom ihåg att tre djupa andetag är bra att ta vid stressade situatione­r, avslutar hon.

 ?? Bild: FREDRIK LARSSON ?? Engelstad föreläste om stresshant­ering. Hon avslutade föreläsnin­gen med ett tips. ”Om ni känner er stressade, ta tre djupa andetag.”
Bild: FREDRIK LARSSON Engelstad föreläste om stresshant­ering. Hon avslutade föreläsnin­gen med ett tips. ”Om ni känner er stressade, ta tre djupa andetag.”
 ??  ?? STOR PUBLIK. Det var många som tog sig till föreläsnin­gen om stresshant­ering. Det är ett ämne som ligger i tiden.
STOR PUBLIK. Det var många som tog sig till föreläsnin­gen om stresshant­ering. Det är ett ämne som ligger i tiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden