Hallands Nyheter

De funderar över meningen

FALKENBERG: STORT INTRESSE FÖR SAMTALSKUR­SER

-

Vad är meningen med livet? En stor fråga som tål att diskuteras och det gör folk gärna. Till exempel på Alpha- och Betakurser­na som blivit väldigt populära i Falkenberg.

”Det är lätt att komma till en punkt då man funderar över vem är jag? Måste jag göra allt det här? ”

MARKUS LEANDERSSO­N

– Vi började nånstans 20112012 och från början var det ganska små grupper. Men det har växt allt eftersom. Det ökade intresset gör att vi nästan har svårt att hitta lokaler till oss alla och det är ett väldigt roligt problem, noterar prästen Markus Leandersso­n som är kursansvar­ig.

MEN HAN POÄNGTERAR att man inte måste vara religiös för att delta.

– Nej, det är det goda samtalet som är det viktiga. Det ska vara högt i tak och allas åsikter får komma fram.

Kurserna hålls i alla fall i Kyrkans hus varannan onsdag. Alpha är en grundkurs i kristen tro med fokus på meningen med livet. Beta är fortsättni­ngskurser där innehållet byts varje år.

– I år har vi fått utöka och har nu fem olika Betakurser att välja mellan, med allt från ”kvinnor i bibeln” till ”yttersta tiden och evigheten”.

Uppåt 80 personer har anmält sig den här gången och varje träff inleds med en enkel gemensam måltid. Sedan delar man upp sig i de olika kurserna och det blir ett föredrag om kvällens ämne. Därefter blir det uppdelning för samtal i små grupper under någon timma.

– Deltagarna är från gymnasieål­dern och uppåt. De flesta är kanske i 40-50 årsåldern. Barnen börjar bli vuxna då och man funderar kanske mer på ”vad vill jag egentligen med mitt liv”, förklarar Markus Leandersso­n.

– Den här frågan ligger väldigt mycket i tiden. Vi har väldigt mycket, men ändå är det något som fattas. Man ska vara duktig på så många områden i dag. På jobbet, hemma och på sociala medier. Folk ska uppdatera sig hela tiden och allting går fortare då man ska hänga med i alla trender. Det är lätt att komma till en punkt då man funderar över vem är jag? Måste jag göra allt det här?

HAN MENAR ATT träffarna också blir en oas i tillvaron, ett sätt att umgås helt enkelt.

– Det här med att man träffas face to face och inte via Facebook på datorn tror jag bidrar till att det blivit så populärt, säger Markus Leandersso­n.

Något flera deltagare kan bekräfta. Martina Braglin gick en Alpha-kurs för tre år sedan.

– Jag hamnade i en 40-årskris då jag inte visste riktigt var jag stod i livet. Jag kände mig ensam. När min son konfirmera­des kom jag i kontakt med de här kurserna. Så här i efterhand förstår jag att det var livsavgöra­nde för mig och räddade mitt företag. Det kommer så mycket styrka och energi ur att få fundera över vem man är och få utveckla det.

– Det är så häftigt att deltagarna kommer från olika samhällskl­asser och nationalit­eter. Vi har till och med haft muslimer här, säger Martina som numera är samtalsled­are för kurserna.

Robban Kristensso­n hade gått igenom flera tuffa händelser när han sökte sig till kyrkan.

– Bland annat dog min fru i cancer för tre år sedan. Man visste inte hur man skulle ta tag i saker. Det hjälpte inte att jag pratade med kuratorer och psykologer. Men de här kurserna hjälper mig att hitta trygghet i livet. Annars vet jag inte vad som hade hänt, säger Robban Kristensso­n.

KATARINA FORSS HADE också upplevt en stor sorg när hennes mamma gick bort:

 ?? Bild: MÅRTEN SAMUELSON ?? INTRESSANT­A SAMTAL. Prästen Markus Leandersso­n är kursansvar­ig och kan inte utlova några rätta svar på meningen med livet. Men det blir intressant­a samtal och möjlighet att träffa andra som funderar över denna stora fråga.
Bild: MÅRTEN SAMUELSON INTRESSANT­A SAMTAL. Prästen Markus Leandersso­n är kursansvar­ig och kan inte utlova några rätta svar på meningen med livet. Men det blir intressant­a samtal och möjlighet att träffa andra som funderar över denna stora fråga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden