Hallands Nyheter

Grannar i protest mot nytt kontor

FALKENBERG: Fabos kontor som planeras på Murareväge­n upprör grannar. De oroas för ökad trafik, som kan påverka området negativt.

- ELLINOR SVENSSON ellinor.svensson@hn.se

Fabos nya kontor som planeras ligga på Murareväge­n möter på kritik från boende i området. Grannar oroas för ökad trafik och ser en risk för barn som ska ta sig till och från skolan.

HN har tidigare berättat att Fabo vill bygga ett nytt kontor för att samla alla sina vaktmästar­e under ett och samma tak. Nu har grannar till tomten där det nya kontoret planeras, lämnat in en överklagan med synpunkter till Fabo.

–Det är väldigt tråkigt att de vill bygga precis där, det är ett fint grönområde i dag där många djur lever och fåglar häckar på våren. Nu kommer vi istället titta ut och se ett stort plåthus, säger Yvonne Arconge-nilsson som bor mitt emot tomten.

ÄVEN HENNES MAKE Gert Nilsson och deras grannar Ingo Ziessow och Lena Lithvall är negativt inställda till det planerade bygget. De oroar sig främst över hur det nya kontoret kommer att påverka trafiken. Cirka 80 anställda, serviceper­sonal och tjänstemän, ska utgå från det nya kontoret vilket grannarna tror kommer innebära mycket trafik fram och tillbaka längs Murareväge­n. Kommunen planerar även att bygga en förskola några hundra meter bort i korsningen Murareväge­n och Petters väg.

– Här går redan jättemycke­t skolbarn varje dag. Kontoret kommer öka trafiken och innebära en större

”Här går redan jättemycke­t skolbarn varje dag. Kontoret kommer öka trafiken och innebära en större risk när barnen ska gå till och från skolan.”

INGO ZIESSOW

risk när barnen ska gå till och från skolan. Det rimmar inte att först stänga av Murareväge­n för att minska trafiken och sedan bygga ett kontor där, säger Ingo Ziessow.

ENLIGT FABOS VD Christian Kylin är det inte säkert att det nya kontoret kommer påverka trafiksitu­ationen särskilt mycket eftersom olika åtgärder för att minska trafiken i närområdet planeras.

– Alla bilar kommer att utgå från kontoret och ställas vid kontoret på eftermidda­gen. Men vi har ingen trafik på kvällar eller helger och under arbetsdage­n sker transporte­rna ute bland och mellan våra bostadsomr­åden, säger Christian Kylin.

Han påpekar även att de använder sig av alternativ till bilar.

– Vi har även cyklar och elfordon. Och vi för en dialog med kommunen hur man ska åtgärda trafiken och minska riskerna i området, säger Christian Kylin.

Att det nya kontoret inte kommer att öka trafiken har grannarna på Murareväge­n svårt att tro.

– Det håller inte som argument. Hur man än vrider och vänder på det kommer trafiken öka. Som vaktmästar­e måste man köra till olika platser hela tiden och elbilar är också fordon, säger Ingo Ziessow.

GRANNARNA KÄNNER även oro över att det nya kontoret kommer göra så att husen sjunker i värde.

– Egentligen är vi galna som inte köpte tomten själva. Det har varit andra intressent­er av tomten som har backat eftersom det är berg där, säger Yvonne Arconge-nilsson.

–Det är förmodlige­n jättesvårt att stoppa det nu. Men man kan ju alltid försöka att göra någonting, då har vi i alla fall försökt, säger Ingo Ziessow.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? ÖKAD TRAFIK. Gert Nilsson, Lena Lithvall, Yvonne Arconge-nilsson och Ingo Ziessow vill inte att Fabo bygger kontor i deras område.
Bild: OLA FOLKESSON ÖKAD TRAFIK. Gert Nilsson, Lena Lithvall, Yvonne Arconge-nilsson och Ingo Ziessow vill inte att Fabo bygger kontor i deras område.
 ??  ?? GRANNARNA PROTESTERA­R. Yvonne Arconge-nilsson, Gert Nilsson, Lena Lithvall
GRANNARNA PROTESTERA­R. Yvonne Arconge-nilsson, Gert Nilsson, Lena Lithvall
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? och Ingo Ziessow vill inte att Fabo ska bygga kontor på Murarvägen. De är oroliga att det kommer bli ökad trafik.
Bild: OLA FOLKESSON och Ingo Ziessow vill inte att Fabo ska bygga kontor på Murarvägen. De är oroliga att det kommer bli ökad trafik.
 ?? Bild: OLA FOLKESSON/ARKIVBILD ?? VÄNTAR PÅ BYGGLOV. Fabos vd Christian Kylin väntar på bygglov för det nya kontoret men han tror inte att det behöver innebära ökad trafik.
Bild: OLA FOLKESSON/ARKIVBILD VÄNTAR PÅ BYGGLOV. Fabos vd Christian Kylin väntar på bygglov för det nya kontoret men han tror inte att det behöver innebära ökad trafik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden