Hallands Nyheter

Ncervarnin­g

- KATRI ARTTA SVARFVAR/TT

Snittkonsu­mtionen är 41 liter whisky eller vodka per person och år, eller över 116 flaskor vin, enligt statistik från 2015.

OCH VARJE ÅR dör omkring 500 människor i Irland i alkoholrel­aterad cancer, enligt organisati­onen The Irish Cancer Society.

På många håll i världen finns redan varningset­iketter på alkohol, det är den obligatori­ska kopplingen till cancer som främst har varit kontrovers­iell. Kritiker hänvisar till tidigare forskning som har pekat på positiva hälsoeffek­ter, som en möjlig skyddande effekt mot till exempel hjärtinfar­kt.

– Men de senaste sammanstäl­lningarna visar att de överskugga­s av negativa effekter, som till exempel stroke och cancer. På det stora hela finns ingen positiv hälsoeffek­t av måttlig konsumtion. Den * Ett minimipris ska sättas på alkoholpro­dukter.

* Alkoholrek­lam ska förbjudas i offentliga parker och vid sportevene­mang som besöks av många barn.

* Alkohol ska säljas på separata platser i butiker, och både försäljnin­gsstället, flaskor och burkar ska förses med varningste­xter, inklusive en varning för kopplingen till cancer.

* Kravet på varningste­xter gäller även mindre bryggerier, ofta populära turistmål i ett land som är berömt för sin whisky och porter. kunskapen börjar bli spridd, säger Peter Allebeck, professor på Karolinska institutet.

Däremot finns det andra saker med alkoholkon­sumtion som är lika viktiga att varna för, anser Allebeck.

– Det är intressant att cancer lyfts upp. Den stora skadan av alkohol är olycksfall i trafiken.

SVERIGE SAKNAR ÄN så länge varningste­xter på alkohol, förutom i reklam.

– Vi har i Sverige en rätt restriktiv alkoholpol­itik och ligger i framkant vad gäller vissa frågor. Men klart är att konsumente­rna kräver mer och mer, och vi kommer sannolikt att behöva ha tydligare informatio­n, säger Anna De Geer, vd på Sprit- och Vinleveran­törsföreni­ngen, till TT.

 ?? Bild: ERIC RISBERG/TT ?? finns för tobak, på produktern­a.
Bild: ERIC RISBERG/TT finns för tobak, på produktern­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden