Hallands Nyheter

Utgrävning kan ge svar om stad

VARBERG: Hur stor var medeltidss­taden Getakärr och vad fanns på platsen innan staden kom till? Kanske kan arkeologin ge svar.

- REBECKA KVINT 010-471 53 69 rebecka.kvint@hn.se

Tack vare saneringen av fastighete­n Renen 13 vid Gamla Kyrkbacken har den historiska forskninge­n om den gamla stadsbildn­ingen Getakärr en god chans att komma vidare. När schaktsane­ringen nu inletts finns arkelogern­a Elisabeth Schager, Petra Nordin och Anders Altner från Arkeologer­na - en del av myndighete­n Statens historiska museer – på plats för att undersöka jordlagren.

Utgrävning­en sker i tre områden. Två av dem ligger inne på den gamla fabrikstom­ten och ett ligger i korsningen strax utanför kvarterets nordvästra hörn. Den här gången är det inte tal om några smala provschakt. Istället är det relativt stora områden som blottläggs när asfalten tagits bort.

– Det här blir bland de största schakten som kontroller­ats i Varberg på senare tid. Det är väldigt intressant, säger Anders Altner.

Arkeologer­na har arbetat i området tidigare, med undersökni­ngar

bland annat vid Montessori­skolan och på Tingsgatan.

– Vid Tingsgatan hittade vi lämningar som vi daterat till år 12501310, berättar Petra Nordin.

ARKEOLOGIN HAR BIDRAGIT till mycket av den kunskap som finns om Getakärr. Albert Sandklef ledde utgrävning­ar under 1930-talet och Kristina Carlsson ledde utgrävning­ar 1983. Kanske kan den här höstens undersökni­ngar bidra med ytterligar­e kunskaper.

De första dagarna har arkeologer­na funnit benbitar, bitar från trefotsgry­tor, ett mynt, metallslag­g och ett trekantssp­änne i metall som skulle kunna vara från vikingatid­en eller den tidiga medeltiden. Skulle det spännet visa sig vara vikingatid­a kan det vara en lämning från en eventuell boplats som föregick Getakärr.

Arkeologer­na har också funnit stenläggni­ngar och gamla husgrunder. Kanske kommer fler huslämning­ar i dagen. Kanske kommer man med de lösa fynden som ledtrådar få veta vad det var för slags hus.

NÄR STADEN GETAKÄRR övergavs upphörde inte den mänskliga aktivitete­n på platsen. Enligt skriftliga källor fanns fem gårdar kvar när staden övergavs. Möjligen är det husgrunder från de gårdarna som nu hittats.

Men arkeologer­na hoppas kunna hitta fler och äldre lämningar alltefters­om grävningen fortskride­r. Kanske kan man hitta spår både från Getakärrs eventuella föregångar­e, själva staden och även det som blev kvar av den.

– Om vi skulle hitta anläggning­ar som föregår Getakärr är det ju otroligt spännande. Det blir ju inte bara en stad från ingenting. Någonting borde det ju ha varit här innan, säger Petra Nordin.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? SÖKER SVAR. Petra Nordin och hennes kolleger på Arkeologer­na undersöker marken vid kvarteret Renen.
Bild: ANNIKA KARLBOM SÖKER SVAR. Petra Nordin och hennes kolleger på Arkeologer­na undersöker marken vid kvarteret Renen.
 ??  ?? HISTORIENS LAGER. Petra Nordin från Arkeologer­na står i vad som kan vara ett hus från 1600- eller 1700-talet.
HISTORIENS LAGER. Petra Nordin från Arkeologer­na står i vad som kan vara ett hus från 1600- eller 1700-talet.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? Några gårdar blev kvar när Getakärr övergavs.
Bild: ANNIKA KARLBOM Några gårdar blev kvar när Getakärr övergavs.
 ??  ?? MÄTER IN FYNDEN. Petra Nordin och Anders Altner är två av de arkeologer som undersöker marken i och vid kvarteret Renen.
MÄTER IN FYNDEN. Petra Nordin och Anders Altner är två av de arkeologer som undersöker marken i och vid kvarteret Renen.
 ??  ?? BENBITAR. Ett får eller en get har fått sätta livet till för att någon skulle bli mätt en gång i tiden.
BENBITAR. Ett får eller en get har fått sätta livet till för att någon skulle bli mätt en gång i tiden.
 ??  ?? FYND. Det här är en fot från en trefotsgry­ta.
FYND. Det här är en fot från en trefotsgry­ta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden