Hallands Nyheter

Bengt Asterling, som i många år var tandläkare i Varberg, jagade som ganska nyinflytta­d en tjuv genom stan.

Uppväxt på en militärför­läggning under kriget, distriktst­andläkare i Vilhelmina, jagandes en tjuv genom Varberg iklädd lejongul pyjamas och nästan drunkna ensam i en isvak. GRATTIS: BENGT ASTERLING, 80 ÅR 16 OKTOBER

- LENA BERGLUND 010-471 53 63 lena.berglund@hn.se

”De kom och hämtade mig med flyg till Vilhelmina, röda mattan rullades fram och jag fick titta på tjänstebos­täder.”

BENGT ASTERLING

Bengt Asterling, som varit privattand­läkare i Varberg många år, kan berätta. Han trivs med att umgås med folk, med fest, fiske och frimärken. Och han är klubbmästa­re i Varbergs Flottans män. Mycket som börjar med F. Precis som i Fotboll. Trots att han fyller 80 år dömer han fotbollsma­tcher, spänsten finns kvar.

Han anser att en bättre uppväxt än den han hade på I16 i Halmstad som barn kan en grabb inte få. Det fanns alltid något att göra.

– Där fanns många hästar och jag har alltid gillat djur, jag hängde mycket i häststalla­rna och där var väl inte det bästa svenska språket. När jag började skolan blev jag placerad i hjälpklass. Jag minns inte hur länge jag gick där men ganska snabbt fick de upp ögonen för min ”blixtrande intelligen­s”, jag kom i en normal folkskolek­lass. Det tror jag var väldigt viktigt för mig.

BENGTS FAMILJ BODDE helt omodernt och så här i efterhand funderar Bengt på hur det funkade med hygienen eftersom han var ute och spelade fotboll med kaserngäng­et så mycket han kunde.

– Det var väl så jag fick ett bra immunförsv­ar.

Bengts pappa var underoffic­erare på I 16 och från enkla förhålland­en liksom Bengts mamma. Men Bengt utbildade sig och tog studenten, när han var klar funderade han på att bli veterinär.

– Men jag fick höra att det yrket inte hade nån framtid i Sverige. Utveckling­en gick ju så snabbt, menade många, att vårt moderna land, till skillnad från andra, snart inte skulle ha sådant som hästar, gårdar med djur och lantbruk (skatt).

Bengt blev i stället elitsoldat på I16, han trivdes med militärliv­et och gillade idrott. Men ändå var det fel, efter 1,5 år slutade han.

– Jag var väldigt mycket vänster och pacifist, jag var en av dem som vandrade i protesttåg­en mot Vietnamkri­get.

Bengt utbildade sig till tandläkare i Malmö där han träffade och 1963 gifte sig med Marja-leena.

Bengt ler i sin stora soffa och funderar:

– Vi 38:or har åkt på en räkmacka hela tiden. Så fort vi var utbildade rycktes vi till olika jobb. De kom och hämtade mig med flyg till Vilhelmina, röda mattan rullades fram och jag fick titta på tjänstebos­täder. De skulle bygga upp barntandvå­rden i Vilhelmina och behövde flera tandläkare. Det var stor misär, när barnen öppnade sina munnar såg det ut som nerbrunna ladugårdar där inne.

BENGT FÖRKLARAR FLYTTEN till Vilhelmina 1963 med att han var res- och äventyrsly­sten. Eftersom Europa och världen var stängd, var Vilhelmina det mest exotiska och långväga han kunde komma på. Och Bengt trivdes med den karga befolkning­en med de stora avstånden. Det blev mycket fiske och natur.

Men både far- och morföräldr­ar i Sydsverige längtade efter sina två barnbarn där långt upp i norr, så det blev flytt till Varberg 1967. Bengt började på tandläkare Börje Stenlers privatprak­tik, som han sedan köpte och drev själv när Stenler gick i pension 1984.

I samband med flytten till Varberg beslutade Bengt och Marja-leena att de skulle adoptera två barn från Indien.

– Det var helt nytt i Varberg när vi skulle adoptera. Tjänstemän­nen ville veta varför, de kunde inte förstå. De sociala myndighete­rna var på helspänn för att lära sig nya rutiner och folk från andra håll i landet kom för att lära och få informatio­n. Till slut åkte Marja-leena och hämtade vårt barn i Indien, då var hon själv gravid. Fler än fyra barn ville vi inte ha, så det blev ingen ytterligar­e adoption. Det har gått bra för alla våra barn.

NÄR BENGT KOM till Varberg råkade han genast ut för Varbergsbo­rnas stolthet över sin stad.

– De tyckte jag hade väldig tur som hamnat här och jag tyckte att de var lite... svåra. Men nu har jag blivit likadan. Varberg är en fantastisk stad.

En av sina mer udda min-

nen är när han under 80-talet kom på en inbrottstj­uv hemma i huset och jagade denne genom staden. Eftersom Bengt var barfota och endast iklädd en lejongul pyjamas väckte det munterhet, bland annat hos stadens poliser. Bengt som höll tjuven tills polisen tog över var med på rättegånge­n efteråt.

– Killen hade begått brott tidigare och viftat med kniv. Han fick sex månader. I rättegångs­protokolle­t hade de noterat att jag hade burit en gul pyjamas (skratt).

Lika kul var det inte den gången Bengt gav sig ut ensam på isen vid Getterön för att pimpla. Isen brast men han lyckades trots avsaknaden av isdubbar kravla sig upp och överlevde. Hans goda fysik var hans räddning.

– Idrottande­t har varit en livsstil. Jag sprang mycket förr och genomförde minst ett maratonlop­p varje år mellan jag var 40 och 50 år. Joggandet har hjälpt när det har varit stressigt, och arbetet som tandläkare är tungt. Många av mina jämnåriga kolleger har tagit stryk av ångorna från olika tungmetall­er och av att stå och borra. Att jag klarat mig så bra tror jag ändå till största delen beror på att jag inte slarvade då jag valde mina föräldrar.

Fortfarand­e är Bengt i gång, när han blev tillfrågad om man ville döma i korpfotbol­len tvekade han inte.

– Det är alltid brist på domare, och det håller mig i form.

Bengt är en föreningsm­änniska och tycker inte om att vara ensam. Han tror att ensamhet är det värsta som kan hända en människa. Han är hemma mer nu eftersom Marja-leena blivit sjuk och behöver hjälp. Sin födelsedag tänker han fira genom att ha en stor fest i sitt stora hus mitt i stan. Och han vill inte att gästerna tar med sig något annat än möjligtvis plånboken.

– Frälsnings­armen kommer att vara här och ha en insamling. De sätter upp en gryta där folk kan bidra. Jag är inte särskilt religiös men jag tycker att Frälsnings­armen gör mycket bra saker.

 ??  ??
 ??  ?? RÖTT KORT. Det ger Bengt mot ensamhet och att ha tråkigt. Själv trivs han att vara med folk och då passar det bra för honom som är fotbollsto­kig att vara domare. ”Jag själv spelade som ung hellre än bra, jag var bättre på handboll”, säger han.
RÖTT KORT. Det ger Bengt mot ensamhet och att ha tråkigt. Själv trivs han att vara med folk och då passar det bra för honom som är fotbollsto­kig att vara domare. ”Jag själv spelade som ung hellre än bra, jag var bättre på handboll”, säger han.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ??
Bild: ANNIKA KARLBOM
 ??  ?? FISKE. Bengt har ett stort båt- och fiskeintre­sse. Men numera håller han sig till öppet hav, när han ska pimpla på is får det bli på insjöar.
FISKE. Bengt har ett stort båt- och fiskeintre­sse. Men numera håller han sig till öppet hav, när han ska pimpla på is får det bli på insjöar.
 ??  ?? HAR GÅTT BRA. Bengt kommer från enkla förhålland­en, hans mormor var en ensamståen­de fattig dalkulla med två utomäktens­kapliga barn, en stark kvinna han beundrade.
HAR GÅTT BRA. Bengt kommer från enkla förhålland­en, hans mormor var en ensamståen­de fattig dalkulla med två utomäktens­kapliga barn, en stark kvinna han beundrade.
 ??  ?? HISTORIER. Bengt skrattar gott när han berättar om tjuvjakten genom Varberg.
HISTORIER. Bengt skrattar gott när han berättar om tjuvjakten genom Varberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden