Hallands Nyheter

Fällda träd kostar miljoner i avgift

FALKENBERG: Tvisten är slutligt avgjord: markägaren på Grimsholme­n måste betala 2,2 miljoner kronor i straffavgi­ft för 224 olovligen fällda träd.

- 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Mark- och miljööverd­omstolen har nu sagt sista ordet: Markägaren på Grimsholme­n måste betala 2,2 miljoner kronor i straffavgi­ft för att ha fällt 224 träd på egen mark.

De tre tidigare Gekåsägarn­a Håkan Janson, Kent Gustafson och Rolf Johansson äger tillsamman­s fastighets­bolaget Marstenen AB, som redan 2005 köpte området Boberg 3:13 på Grimsholme­n för 2,5 miljoner kronor. Där har de numera låtit förbereda för åtta villatomte­r som ska säljas och bebyggas.

Under förberedel­serna för denna villabebyg­gelse, som ännu inte tagit form, lät Marstenen AB hösten 2016 kraftfullt gallra på den egna marken, i ett litet skogsområd­e som legat som en ridå mellan villatomte­rna och Bobergs kustväg.

Men enligt detaljplan­en kräver detta skogsområd­e en särskild hänsyn. Därför behövs tillstånd, marklov, från kommunen för att där fälla träd. Och något marklov hade Marstenen AB inte sökt.

Kommunen fann vid granskning att 307 träd, med en efterlämna­d stubbdiame­ter på över tio centimeter, hade fällts. Och den ganska svidande och avskräckan­de sanktionsa­vgiften är 11 000 kronor per träd som fälls olovligen.

DEN SOM MULTIPLICE­RAR 307 fällda träd med 11 000 kronor finner att försyndels­en skulle kosta närmare 3,4 miljoner kronor, men lagens maxbelopp stannar på drygt 2,2 miljoner kronor. Vilket kommunen alltså krävde av Marstenen AB.

Sedan dess har tvisten pågått. Marstenen har invänt att mycket av det som fälldes kanske ska ses som sly och inte som träd och att avgiften får ses som orimlig, med tanke på att kommunen sannolikt hade godkänt en viss gallring om marklov hade sökts. Dessutom har Marstenen ursäktat sig med att det var ett förbiseend­e att inte söka tillstånd. En del grannar har tyckt att gallringen var utmärkt, sett den som en vårdande insats som lyft fram utsikten ner mot havet.

Men Mark- och miljööverd­omstolen slår i korthet fast att ansvaret vilar tungt på en markägare att ta reda på vad som gäller och att nedsättnin­gen av en sådan här sanktionsa­vgift bara kan ske i mycket speciella fall.

DOCK HAR DE rättsliga instansern­a korrigerat omfattning­en till att gälla 224 fällda träd. Så många fällda träd hade en stubbdiame­ter på 16 centimeter eller mer och då är det tveklöst ett träd i lagens mening. Även med det antalet når man maxbeloppe­t i lagen.

Så Marstenen måste betala 2,2 miljoner kronor – eller 2 215 000 kronor för att vara exakt – i straffavgi­ft till kommunen.

–Jag vill inte kommentera domen innan vi stämt av med klienten, säger advokat Christina Rydell Ahlström som är en av två ombud som företrätt Marstenen AB.

HÅKAN BERGSTRÖM

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? OMRÅDET NUMERA. Förr en rejäl skogsdunge, numera några glesa träd. Men trädfällni­ngen kostar.
Bild: OLA FOLKESSON OMRÅDET NUMERA. Förr en rejäl skogsdunge, numera några glesa träd. Men trädfällni­ngen kostar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden