Hallands Nyheter

Ny nota klar för badhus

VARBERG: STORA ARBETEN I VARMBADHUS­ET DRIVER UPP KOSTNADEN Nu finns en prislapp på de stora renovering­arna i Varmbadhus­et: 17 miljoner kronor kommer de att kosta. Bassängen ska kunna vara i drift igen i mitten av april.

- REBECKA KVINT 010-471 53 69 rebecka.kvint@hn.se

Varmbadhus­ets renovering blir mycket mer omfattande än fastighets­ägaren Varbergs Fastighets AB hade tänkt sig från början. I våras talade man om en nota på 5 miljoner kronor. Nu står det istället 17 miljoner på prislappen.

Som HN rapportera­t tidigare har renovering­en av Varmbadhus­et blivit mycket mer omfattande än Varbergs Fastighets AB hade planerat från början.

Bassängen skulle få nytt kakel. Men när den tömdes på vatten visade det sig att betongen var porös. För att arbetet skulle få god kvalitet ansågs det nödvändigt att ta bort betongen längs väggarna och i golvet. Även pelarna runt bassängen behövde en mycket mer omfattande renovering än planerat.

– Så här är det med gamla hus. När man sätter i gång arbetena hittar man fler saker som behöver åtgärdas än man hade tänkt, säger Magnus Aronsson som är fastighets­ingenjör på Varbergs Fastighets AB.

ENLIGT UPPGIFT FRÅN fastighets­bolaget tidigare i år skulle renovering­en kosta omkring 5 miljoner kronor. Nu ligger prislappen i stället på 17 miljoner kronor – men den renovering som görs nu är mer omfattande än den man hade planerat för.

Taket läggs om, väggarna i bassänghal­len ges nya ytskikt, det byggs en dusch och bastu i anslutning till bassängen och ventilatio­nsaggregat­et som servat damernas omklädning­srum byts ut.

ENLIGT MAGNUS ARONSSON är detta åtgärder som hade varit tvungna att utföras under de kommande åren oavsett bassängren­overingen. Nu gör man allt på en och samma gång i stället för att dela upp det i etapper. De 17 miljonerna kan alltså inte rakt av jämföras med de

”Visst hade vi kunnat lägga pengar på konsulter och en ordentlig förstudie. Då skulle den förstudien ha kostat massa pengar.”

MAGNUS ARONSSON Varbergs Fastighets AB

5 miljoner som kommunicer­ades i våras. Man kunde ni inte ha vetat om allt det här från början, redan i våras?

– Jag tror att folk vet att det alltid blir mer att göra än man hade tänkt när man grejar i gamla hus. Men jag förstår frågan. Visst hade vi kunnat lägga pengar på konsulter och en ordentlig förstudie. Då skulle den förstudien ha kostat massa pengar. Och det ändå inte säkert att en sådan förstudie hade upptäckt att betongen var så porös runt bassängen, säger Magnus Aronsson.

VAD INNEBÄR DÅ denna ökade kostnad för husets hyresgäste­r? Enligt fastighets­chef Bärne Nylin på Varbergs Fastighets AB: Ingenting.

– VI HAR AVSATT pengar för underhåll av våra fastighete­r. De används där de behövs och enligt den plan vi har. Vi har väldigt god ekonomi och bra planering så det är inget konstigt, menar Bärne Nylin.

 ??  ?? KOSTSAMT. Renovering­en av Varmbadhus­et är nu uppe i en prislapp på 17 miljoner kronor. Arbetena som görs är mycket mer omfattande än de man hade planerat. Betongen runt bassängen är porös och har därför tagits bort.
KOSTSAMT. Renovering­en av Varmbadhus­et är nu uppe i en prislapp på 17 miljoner kronor. Arbetena som görs är mycket mer omfattande än de man hade planerat. Betongen runt bassängen är porös och har därför tagits bort.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ??
Bild: ANNIKA KARLBOM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden