Hallands Nyheter

Hon blev fångad av prisutdela­ren

SPORT: 2020 avgörs OS i Tokyo. Då hoppas landslagss­eglaren och Varbergsbo­n Lovisa Karlsson att finnas med på startlinje­n.

- MATTIAS NILSSON mattias.nilsson@hn.se 010-471 53 42

Paret Lindner/karlsson avbryter sin Tetris-match när vi hälsar på i den ljusa, fräscha lägenheten på Krabbes väg. Här bor de perfekt och har gångavstån­d till allt, inte minst havet. Hur Bois-spelaren och Gkss-seglaren träffades är en askungesag­a!

– Min pappa (Magnus Olsson) var en duktig seglare och har en minnesfond efter sig med ett stipendium som går till talangfull­a seglare. Du sökte och fick det, och jag delade ut priset. Det var coolt och på den vägen är det, säger Joakim Lindner och blickar mot Lovisa på andra sidan köksbordet.

LOVISA KARLSSON, 23, är seglare på heltid och ska, när intervjun görs, snart bege sig till Lanzarote med sin rorsman och klubbkompi­s, Olivia Bergström, 22.

– Vi ska dit och träna och ha det som träningsba­s från nästa vecka fram till jul. Det är ju lite varmare än här. Vid sista träningspa­sset i fredags hade vi is på båten, berättar Lovisa Karlsson.

Båten är redan ivägskicka­d på en trailer söderut. Lovisa själv har nästan packat klart.

– Jag packar nog i sista sekunden, men man hinner knappt packa upp förrän man ska packa igen. Det värsta är väl om man glömmer något småplock till båten.

– Ska jag vara ärlig så är det Olivia som har bäst koll, men det är viktigt att ha ordning på grejerna. Det gäller att ha hundra koll. Man vill inte missa två race på VM för att något går sönder...

TIDIGARE VAR DE konkurrent­er i Laser Radial, men sedan början av 2016 gör tjejerna gemensam sak i 470-klassen.

– Jag fick en skada i höften och kunde inte hänga från båten. Det blev att jag velade fram och tillbaka, men sedan frågade jag Olivia och vi bestämde oss för att köra 470 där jag står i trapets. Vi började med en provmånad i Palma och upptäckte att det är mycket roligare att segla tillsamman­s.

Var det en svår övergång?

– Det är svårt att gå från enmansbåt till en med två, även om man är duktig var för sig. Det gäller att teama ihop sig och vi var noga med att jobba med kommunikat­ionen. Nu umgås vi nästan som ett gift par. Man bor, seglar och reser tillsamman­s. Men ibland innan tävling kan man gå ifrån varandra och säga ”i dag vill jag vara lite själv”.

Vad krävs för att bli bra i 470?

– Mycket styrka och kondition, framför allt för att orka. Ett race är en timme och det kan bli två, tre race per dag i sex dagar. Sedan är det en taktisk båt, mycket strategisk­t så man måste tänka mycket, ligga ett steg före för att kunna läsa vindarna och konkurrent­erna.

TJEJERNA KOMMER INTE direkt att ligga på latsidan på Lanzarote.

– När vi är på träningslä­ger kan det bli fem till sex dagar på vattnet i veckan. Varje pass är mellan två och en halv till fyra timmar plus ett styrkepass om dagen, säger Lovisa Karlsson och tillägger:

– Som elitidrott­are är man aldrig helt ledig...

OS 2020 går i Tokyo. Det är Team Bergström/karlssons stora mål. Det gäller att göra bra i från sig på tävlingar under 2019: VM, EM och världscupe­n.

– Det gäller först att ta en nationspla­ts. Sedan bestämmer SOK om de vill skicka en båt, säger Lovisa som berättar att de kom nia på junior-vm i fjol på samma arena som OS går.

För att ta del av SOK:S topp- och talangprog­ram krävs att man är rankad åtta.

– Vi är runt 25–30, men jobbar oss uppåt, säger Lovisa Karlsson och fortsätter:

– Segling är en erfarenhet­ssport, och vi är väl de som har varit kortast tid i båten och vi tävlar mot dem som seglat fyra OS. Hur är det med stöttning?

– Vi får lite stöd från GKSS och Svenska segelförbu­ndet, men sedan är man ständigt på jakt efter egna sponsorer.

Hon reser runt hela jordklotet och är borta nästan 250 dagar om året. Men hemma det är hos sambon Joakim Lindner. –Jag tror faktiskt inte så många vet att jag bor här. I Varberg är ”Jocke” kändisen , säger landslagss­eglaren Lovisa Karlsson.

”Min pappa (Magnus Olsson) var en duktig seglare och har en minnesfond efter sig med ett stipendium som går till talangfull­a seglare. Du sökte och fick det, och jag delade ut priset. Det var coolt och på den vägen är det.”

JOAKIM LINDNER om hur paret träffades

OS-DRÖMMER LEVER STÄNDIGT i vardagen för Lovisa.

– Jag tänker på det ofta. Det skulle betyda allt om man kom med. Det är något jag drömt om länge och jobbar för varje dag för att uppnå.

Mellan varven laddas batteriern­a i Varberg.

– Vi båda älskar Varberg som stad och att kunna bo så nära havet. Jag önskar jag hade min båt nere vid Ankaret, säger Lovisa.

– Vi har ju varit ute vid båtklubben (på Getterön) och jäklar vilka förutsättn­ingar det finns här för att göra en satsning. Varför seglar inte

fler här? säger Joakim Lindner som själv erkänner:

– Jag är lite rädd för vatten. Jag har respekt för havet, det är mörkt och stort och man vet inte vad som lurar där nere.

PARET SYSSLAR MED olika idrotter som är säsongsbet­onade.

– Har jag gjort en dålig match vet du ju hur känslan är för mig, säger Lindner.

– Du har ju full förståelse att jag är borta mycket för man siktar mot ett mål. Då är det enklare att sätta sig in i den andras situation. Men ”Jocke” tränar ju varje dag och kan ju inte komma och hälsa på. Slutspurt av uperettan väntar ju. – Det kan bli svårt med en tripp, men efter att vi säkrat kontraktet så blir det fest på Lanzarote. Fest för mig, hårdtränin­g för dig, skrattar Joakim.

För att nå OS har Lovisa (och Olivia) detta recept:

– Tålamod och att prioritera rätt saker. Man kan inte vara bäst på allt, men om vi planerar vår tid bra på det som är viktigt och inte slösar bort tid och träning, utan gör det med kvalitet, då har vi en bra chans.

”När vi är på träningslä­ger kan det bli fem till sex dagar på vattnet i veckan. Varje pass är mellan två och en halv till fyra timmar plus ett styrkepass om dagen.”

LOVISA KARLSSON

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? TRIVS I VARBERG. Lovisa Karlsson fick ett stipendium ur Magnus Olssons minnesfond. Sedan blev hon tillsamman­s med prisutdela­ren Joakim Lindner.
Bild: ANNIKA KARLBOM TRIVS I VARBERG. Lovisa Karlsson fick ett stipendium ur Magnus Olssons minnesfond. Sedan blev hon tillsamman­s med prisutdela­ren Joakim Lindner.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? IDROTTSPAR. Lovisa Karlsson och sambon Joakim Lindner träffades när Joakim delade ut ett stipendium ur sin pappas minnesfond till Lovisa. Nu är de ett par och bor tillsamman­s i Varberg.
Bild: ANNIKA KARLBOM IDROTTSPAR. Lovisa Karlsson och sambon Joakim Lindner träffades när Joakim delade ut ett stipendium ur sin pappas minnesfond till Lovisa. Nu är de ett par och bor tillsamman­s i Varberg.
 ??  ?? HEKTISK VARDAG. Lovisa Karlsson reser, tränar och tävlar cirka 250 dagar om året. Tillsamman­s med klubbkompi­sen i GKSS, Olivia Bergström, gör den 23-åriga varbergare­n en satsning mot OS i Tokyo n aldrig ledig”
HEKTISK VARDAG. Lovisa Karlsson reser, tränar och tävlar cirka 250 dagar om året. Tillsamman­s med klubbkompi­sen i GKSS, Olivia Bergström, gör den 23-åriga varbergare­n en satsning mot OS i Tokyo n aldrig ledig”
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ??
Bild: ANNIKA KARLBOM
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden