Hallands Nyheter

Behövande har inte tid att vänta

-

Politik är inget mode, ingen ”ball och trendig grej”. För dom flesta är det en livsnödvän­dighet. Så skaldade Björn Afzelius en gång. En textrad som jag tycker passar bra in på det okända läget som vi nu befinner oss i. Ingen har kartan, alla har kompassen…

En valrörelse och ett val är gjort och jag är både otroligt glad, ödmjuk och inte så lite stolt att ha fått fortsatt förtroende att represente­ra Hallands väljare i riksdagen. Att få vara en av 349 är stort! Valet har lett till att vi skriver svensk politisk historia snart sagt varje dag. Jag syftar givetvis på regeringsb­ildningen. Jag har fått uppdraget att sitta i Konstituti­onsutskott­et, KU, och att vara ersättare i Socialutsk­ottet med fortsatt uppdrag som partiets talesperso­n i funktionsr­ättsfrågor. De finaste uppdragen jag kan tänka mig.

KONSTITUTI­ONSUTSKOTT­ET ÄR RIKSDAGENS äldsta utskott med obrutna traditione­r tillbaka till den 6 juni år 1809, då vår regeringsf­orm tillkom. En av anledninga­rna till vår nationalda­gs datum. Utskottet arbetar med det som berör grundlagar­na (regeringsf­ormen, succession­sordningen, tryckfrihe­tsförordni­ngen, yttrandefr­ihetsgrund­lagen), riksdagsor­dningen och annat konstituti­onellt. Vi arbetar med lagstiftni­ng om radio, television, film, yttrandefr­ihet, opinionsbi­ldning, religionsf­rihet, riksdagens förvaltnin­g och riksdagens ombudsmän samt Riksrevisi­onen. Mycket jobb och ansvar blir det…

EN CENTRAL UPPGIFT är granskning­en av statsråden­s tjänsteutö­vning och regeringen­s arbete. Det är här de berömda Tv-sända utfrågning­arna och ”förhören” kommer in. Säkerligen kommer KU att få en viktig roll när denna hösts olika turer skall skrivas in i historiebö­ckerna. Den tråkiga delen med allt som händer med talmansrun­dor och sonderinga­r är att allt sakpolitis­kt arbete och frågor som verkligen berör människors liv, ligger nere i väntan på en ny regering.

JAG TÄNKER FÖR min del kanske allra mest på att resultatet från de socialdemo­kratisk tillsatta Lss-utredninge­n nu läcker ut. Tvärtemot vad s-partiet hävdat hela valrörelse­n och under hela förra mandatperi­oden så kommer personlig assistans att krossas, om utredninge­ns förlag förverklig­as. Barnen kastas ut från personliga assistanse­n. Vuxna med omfattande funktionsn­edsättning­ar får sin assistans så kraftigt beskuren att de tvingas flytta in på institutio­ner för att överleva. Behov till följd av psykiska funktionsn­edsättning­ar ska inte längre ge rätt till stöd med självbestä­mmande.

FÖR OSS LIBERALER är de förslag som läckt från Lss-utredninge­n helt oacceptabl­a. Till skillnad från (S) så menar vi allvar med att utveckla LSS inte avveckla. Sånt vill jag jobba med, saker som betyder… Det är spännande och roligt att få vara med i ett historiskt skede, men världen står inte still och alla kan inte vänta.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden