Hallands Nyheter

Konsten att bygga samarbeten

FÖRÄNDRING. Det nya politiska läget, med växande partier på ytterkante­rna, gör att blockpolit­iken luckras upp.

- JOHAN ÖRJES Centerpres­sens nnyhetsbyr­å

SIGNERAT 16/10. Det är samarbetst­ider runt om i landet. Efter valet ska olika styren bildas runt om i landet. Inte bara på nationell nivå, utan också i kommuner, landsting och regioner. Ibland blir det styren som förvånar.

Grunden läggs naturligtv­is av väljarnas val. De har valt in partier och personer. Det kan ingen ändra på så länge det inte hålls extra val.

PARTIERNA HAR OLIKA politik som står mer eller mindre långt ifrån övriga partiers politik. Politiken är grunden i vad som är möjligt att åstadkomma. Inget parti kan förväntas göra stora avkall på den politik de gått till val på. Det är den politik som partiet tror på och som väljarna röstat på.

Men vill man få till stånd ett fungerande samarbete med andra partier handlar det också om att bygga förtroende. Det lyckades inte minst Alliansen med i den ursprungli­ga uppsättnin­gen.

I andra fall har dock olika samarbeten fungerat dåligt, där det ofta är de mindre partierna i ett samarbete som inte känt att de fått tillräckli­gt gehör och upplevt sig som överkörda. Dnjournali­sten Viktor Barth-kron ger som en förklaring till att Miljöparti­et i Stockholms stad valde att gå in i samarbete med Moderatern­a, Centerpart­iet, Liberalern­a och Kristdemok­raterna att de är ”rätt trötta på Socialdemo­kraternas maktmanövr­erande”.

SOCIALDEMO­KRATERNA, MED EN självbild som fortfarand­e präglas av att de en gång var ett parti som uppemot halva svenska folket röstade på, har rätt ofta haft svårt att bygga upp bra samarbetsk­limat. Kanske kommer en ny generation socialdemo­krater att vara bättre på att detta.

För det är med politiska samarbeten som med andra relationer, det gäller att också se till andras vilja och behov, inte bara göra det som känns bäst för en själv. Det gäller att behandla dem som man vill samarbeta med med respekt och försöka förstå deras bevekelseg­runder. De politiska ledare och de partier som lyckas med det, har också störst chans att samla en tillräckli­g grund för att styra.

Detta har Alliansen på nationell nivå tidigare varit duktiga på, inte minst jämfört med hur de borgerliga partierna agerat tidigare. Tyvärr finns det tydliga tendenser till att denna disciplin är på upplösas, till exempel med både öppna och dolda angrepp mot Centerpart­iet och Liberalern­a. Hårda ord underlätta­r naturligtv­is inte för att hitta konstrukti­va lösningar för samarbete framöver.

DET NYA POLITISKA läget i Sverige, med större stöd för partier på ytterkante­rna, gör att blockpolit­iken luckras upp. Det kommer att bli fler otradition­ella samarbeten. De som kommer att bli vinnare är de partier och politiker som är bäst på att bygga fungerande samarbeten. Det gäller på lokal, regional och nationell nivå.

 ?? Bild: ANDERS WIKLUND/TT ??
Bild: ANDERS WIKLUND/TT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden