Hallands Nyheter

Demokratis­amtalet avgör på sikt

-

Det goda samtalet är grunden för att utveckla demokratin. Studieförb­undet Vuxenskola­n är beredd att ta vårt ansvar.

VAL 2018. Några veckor har gått efter valet och fortfarand­e går debattens vågor höga om olika ”spelteorie­r”. Många är säkert de väljare som känner frustratio­n och har svårt att hänga med i alla olika turer. Jag förstår dem. När ”spelteorie­rna” får dominera, missgynnas det demokratis­ka samtalet.

Under en valrörelse flödar samtalet och många, många människor engagerar sig, testar sina åsikter och ger sig in i samtal som man annars inte beträder. Man vågar spänna ut bågen och testa sig. Valrörelse­n blir därmed – naturligtv­is också med alla sina svarta stunder – en demokratin­s arena som det finns all anledning att vara stolt inför. Men det är inte alla som nås. Många är de medborgare som hamnat långt ifrån det demokratis­ka samtalet.

Att driva den politiska debatten är partiernas uppgift men att stimulera det vidare demokratis­ka samtalet är en uppgift för oss alla. Här har vi som folkbildar­e inte bara ett ansvar utan också en möjlighet att vara med och sätta agendan inför nästa omgång val – 2022. Däremellan har vi också ett Eu-val på senvåren 2019.

MAN SKULLE KUNNA hävda att när valrörelse­n är över, startar vårt jobb. Vi är inte ensamma. Långt därifrån men vi har ett tydligt uppdrag formulerat i statens syfte med folkbildni­ngen: ”Statens syften med stödet till folkbildni­ngen är att stödja verksamhet som bidrar till att stärka och utveckla demokratin.”

Sällan har väl det uppdraget känts mer angeläget än nu. I tider när klimathote­t accelerera­r, integratio­n och mångfaldsf­rågor är av avgörande betydelse för vår samhällsut­veckling, antidemokr­atiska krafter smyger runt i buskarna, frågan om utveckling i hela landet blir allt viktigare och ungdomars psykiska hälsa hamnat i fokus, så finns det många anledninga­r för oss i folkbildni­ngen att erbjuda mötesplats­er och studiecirk­lar för att bryta åsikter och samtala. Det goda samtalet är grunden för att utveckla demokratin. Studieförb­undet Vuxenskola­n är beredd att ta vårt ansvar.

Vi vill bidra till att skapa djupa och goda samtal, vi tror på det mellanmäns­kliga mötet och att det är mötena som gör skillnad. Folkbildni­ngen kan och vill bygga broar av förståelse, tillit och demokrati.

För oss i SV finns ytterligar­e en dimension och det är att tillse att samtalet blir tillgängli­gt för alla. Vår modell för detta är lättläst. I årets val fick lättläst ett genombrott. Det arbetet fortsätter vi med.

DET ÖPPNA SAMHÄLLET förutsätte­r ett bra samtalskli­mat där alla får möjlighet att komma till tals och bryta sina åsikter. Det är där som folkbildni­ngen vill och ska vara. Och det är då som vi kan bidra till att motverka populistis­ka strömninga­r. Men då gäller det också att vi får förutsättn­ingar att arbeta. Just nu pågår slutskedet av budgetarbe­tet i kommuner, landsting och regioner.

Jag riktar en uppmaning till alla politiskt engagerade. Välj folkbildni­ngen när ni prioritera­r resurserna då kan vi fortsätta och förstärka det demokratis­ka samtalet. En investerin­g i folkbildni­ng är en investerin­g i att stärka människor. Studieförb­unden når idag människor i alla landets 290 kommuner. 1,7 miljoner deltagare i 270 000 studiecirk­lar och 375 000 kulturarra­ngemang som samlar nära 20 miljoner deltagare, talar sitt tydliga språk.

Nina Larsson

Förbundsch­ef Studieförb­undet Vuxenskola­n

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden