Hallands Nyheter

Sälkut väckte känslor

- STAFFAN GUSTAFSSON 010-471 54 25 staffan.gustafsson@hn.se

En sälkut på sandstrand­en vid Kåsa har engagerat förbipasse­rande under helgen. På måndagsmor­gonen var den försvunnen från platsen och dess öde är okänt.

Det var vid halv fyra-tiden i fredags eftermidda­g som kommunen för första gången kontaktade­s om den sälunge som befann sig på sandstrand­en vid Kurortshot­ellet i Kåsa.

– Den låg på stranden vid vattenbryn­et. Med tanke på hur söt en sälunge är så blir ju folk engagerade, säger Jenny Bergström på kommunens hamn- och gatuavdeln­ing.

Kommunen fick under helgen ett antal samtal från allmänhete­n om sälen. Jenny Bergström menar att man i 99 fall av 100 inte ska göra någonting när man hittar en sälunge på stranden.

– Det är inte ovanligt att en sälkut ligger tillfällig­t på land på det här sättet, men det är ju ovanligt att den ligger på en plats där det passerar så mycket folk. Det är bara att låta naturen ha sin gång, det är den krassa verklighet­en, säger hon.

MEN KOMMUNEN SKICKADE under de följande dagarna ändå folk till platsen regelbunde­t för att titta till sälen.

– Jag var där personlige­n i fredags. I lördags var jourperson­al där och hjälpte sälen ut i vattnet. Den simmade glatt ut 30–40 meter, men tog sig sedan tillbaka till stranden. Då fanns en skyddsjäga­re med för att göra en bedömning. Sälkuten hade ett mindre sår på magen. Vi beslutade att låta den vara, berättar Jenny Bergström.

På söndagen låg sälungen fortfarand­e på stranden.

– Sedan var vi där i dag igen (måndag) vid halv åtta-tiden på morgonen. Sälen var borta. Den hade sannolikt försvunnit ut till havs igen, säger Jenny Bergström.

Hon berättar att det är långtifrån ovanligt att folk hör av sig till kommunen om skadade djur och vill att de ska tas om hand.

– Ett annat exempel är en gräsand i Påskbergss­kogen som vi har fått samtal om i flera års tid nu. Den har ett felvinklat ben, men verkar överleva ändå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden