Hallands Nyheter

De ska möta vårdens framtida behov

- ELSA HENRIKSDOT­TER

Kommunal hälso- och sjukvård samt digitalise­ring. Det är de nya fokusområd­ena när Högskolan i Halmstad reviderar sjuksköter­skeutbildn­ingen.

–Det känns ju inte tråkigt precis. Det ger oss erfarenhet att träffa patienten i hemmiljö, en plats där man kanske kan komma patienten närmare, säger Kaltrina Rushiti.

Hon är 21 år gammal och läser första terminen på den nya sjuksköter­skeutbildn­ingen med placerings­ort Campus Varberg.

Studiekomp­isen Hanna Börjesson, 24 år, håller med.

– Hemmiljön speglar ofta personen och då kan man få en bild av hur deras livssituat­ion ser ut. Den kunskapen kanske du inte får om du möter patienten på vårdcentra­len, säger hon.

OM TRE ÅR är tanken att studentern­a ska ha tillräckli­gt med kunskap och praktisk erfarenhet för att ta sig ut i yrkeslivet. Därför har man nu ändrat i utbildning­en så att den verksamhet­sförlagd utbildning inom kommunal hälso- och sjukvård blir obligatori­sk, precis som den praktik som studentern­a gör inom regionen.

– Det program som vi haft innan har sin grund i början av 2000-talet när det var mer fokus på den slutna sjukhusvår­den. Under den tiden fram till nu har det hänt jättemycke­t. I dag vårdas patienten i allt större utsträckni­ng i hemmet, säger Annika Jensen som är programans­varig för den nuvarande sjuksköter­skeutbildn­ingen.

ANNIKA JENSEN KOMMER fortsättni­ngsvis att ha ansvaret för de studenter som läser den äldre versionen av programmet. Programans­varig för det nya sjuksköter­skeprogram­met blir Ulrica Åström.

Ett större fokus på kommunal hälso- och sjukvård genom praktik menar Ulrica Åström är en viktig del i moderniser­ingen.

– Det är en nödvändigh­et då man ser att mycket vård i hela landet förflyttas från sjukhusvår­d till kommunalvå­rd. Den andra viktiga delen av revidering­en är digitalise­ring. Det förstärks också i det nya programmet, säger hon.

JOURNALSYS­TEM, 1177 och andra digitala tjänster växer inom sjukvården. Därför behöver studentern­a för sin kommande yrkesroll vara uppdaterad­e. Tanken är att * Studier av sjuksköter­skeprogram­met vid Högskolan i Halmstad kan bedrivas i både Varberg och Halmstad. Antalet platser är 55 per ort och man läser sex terminer för att få sin kandidatex­amen och legitimati­on. * Behörighet­skrav: Grundlägga­nde behörighet + Matematik B, Naturkunsk­ap B, Samhällsku­nskap A (områdesbeh­örighet 16) eller Matematik 2a / 2b / 2c, Naturkunsk­ap 2, Samhällsku­nskap 1b / 1a1+1a2 (områdesbeh­örighet A14). de ska få den erfarenhet­en genom praktiken.

– ATT LÄRA SIG redskapen för digital kontakt med patienter och anhöriga är något vi ser blir viktigare och detta stöter studentern­a på genom sin verksamhet­sförlagda utbildning. Det vi vill öppna upp för med revidering­en av programmet är att studentern­a ska uppnå den yrkeskompe­tens som krävs idag och framåt. Det handlar om framtidens vård och omvårdnads­behov, säger Annika Jensen.

 ?? Bild: ELSA HENRIKSDOT­TER ?? REDO. Kaltrina Rushiti och Hanna Börjesson ser fram emot sin fortsatta utbildning.
Bild: ELSA HENRIKSDOT­TER REDO. Kaltrina Rushiti och Hanna Börjesson ser fram emot sin fortsatta utbildning.
 ??  ?? KOMMUNIKAT­ION. Annika Jensen och Ulrica Åström samarbetar för att göra övergången mellan de båda utbildning­arna smidig.
KOMMUNIKAT­ION. Annika Jensen och Ulrica Åström samarbetar för att göra övergången mellan de båda utbildning­arna smidig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden