Hallands Nyheter

Barn fann tumlare i Nissan

- YVONNE PERSSON

Att tumlare skymtas längs den halländska kusten är inte helt ovanligt. Att valfisken dyker upp i Nissan i Oskarström är däremot unikt. Nu ligger den i Juhani Pikkumaas garage och väntar på att undersökas av experter.

Juhani är lite tagen när han berättar om det han upplevde under lördagseft­ermiddagen. Han var då ute med sin hund och noterade att en grupp barn samlats vid Nissan, i höjd med Gamla Jutan. När han frågade vad de gjorde berättade de att de hittat en stor fisk.

DEN ”STORA FISKEN” visade sig vara en död tumlare:

– Den var jättefin och såg precis ut som en delfin. Jag uppskattar att den vägde runt 50 kilo. Eftersom jag inte visste vad jag skulle göra, så ringde jag polisen, säger Juhani.

Polisen bad honom i sin tur att kontakta Naturhisto­riska riksmuseet i Stockholm, som noga följer förekomste­n av tumlare längs den svenska kusten. Där kopplades Juhani vidare till Svante Lysén, som är konservato­r på Göteborgs naturhisto­riska museum.

– DET ÄR VÄLDIGT ovanligt att tumlare tar sig upp i åar, men fullt möjligt. Jag känner till ytterligar­e ett fall där en tumlare setts i Nordån norr om Hisingen i Göteborg. På 1960-talet, när det fanns gott om tumlare, så gick de ibland upp i Ångermanäl­ven, så de klarar sig även i sötvatten, berättar Lysén.

”Den var jättefin och såg precis ut som en delfin. Jag uppskattar att den vägde runt 50 kilo. Eftersom jag inte visste vad jag skulle göra, så ringde jag polisen.”

JUHANI PIKKUMAAS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden