Hallands Nyheter

Regionens ekonomi kräver nya krafttag

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yvonne.persson@hn.se

Region Halland har stora svårighete­r att få ordning på sin ekonomi. Trots ökade skatteintä­kter, nya statsbidra­g och användande av reservpeng­ar väntas året sluta i ett minusresul­tat på 127 miljoner kronor.

Vid regionstyr­elsens möte på onsdagen fick politikern­a ta del av en uppföljnin­g av årets första åtta månader och en prognos för hela 2018. Åtta av regionens 14 mål väntas bara uppfyllas delvis, men ett mål sticker ut och kommer inte att uppfyllas alls – det om en budget i balans.

Till saken hör att det under hela innevarand­e mandatperi­od pågått ett stort arbete, det så kallade Framtidsar­betet, för att minska regionens kostnader. De förväntade besparinga­rna av hundratals­miljoner kronor har däremot uteblivit.

– En del insatser, som införandet av vårdnära service, har inte gett önskad ekonomisk effekt. Vi har begärt en redovisnin­g av vad som gjorts och arbetet behöver nu bli mer konkret, konstatera­r Mikaela Waltersson (M), regionstyr­elsens ordförande.

ATT REGIONENS STÖRSTA inkomstkäl­lor, regionskat­ten och statsbidra­gen, ökat med nästan fem procent räddar inte årets resultat. Detta eftersom man i budgeten räknat med en ännu större ökning och att regionens kostnader ökar ännu mer.

Den reservpott på 190 miljoner kronor som var tänkt att täcka underskott­en inom sjukvården räcker inte heller till. Sjukhusen kommer enligt prognosen att överskrida sin budget med 215 miljoner kronor och psykiatrin med 31 miljoner

Som vanligt är det personalko­stnader och vård som köpts från andra landsting som står för den största avvikelsen. Kostnaden för inhyrd personal har visserlige­n minskat något under 2018, men uppgår ändå till 160 miljoner för årets första åtta månader.

I ÅRETS BUDGET förutsätts också att verksamhet­erna lyckas spara 138 miljoner. Nästan hälften av den summan är nu tänkt att tas in genom ”ändrad hantering av riktade statsbidra­g”. Istället för att använda bidragen till ”ambitionsh­öjningar”, som på sikt medför ökade kostnader, ska man nöja sig med status quo, om nuläget uppfyller kraven för att få del av bidraget.

– Kanske finns det även tillfällig­a statsbidra­g som vi borde tacka nej till eftersom dessa satsningar senare behöver finansiera­s med egna pengar, säger Stefan Sorpola, regionens nye ekonomidir­ektör.

Kommuner och landsting får egentligen inte gå ekonomiskt back enligt kommunalla­gen. Om det ändå inträffar måste underskott­et kompensera­s med motsvarand­e överskott inom tre år. I uppföljnin­gsrapporte­n konstatera­s att ”det nu är nödvändigt med kraftfulla åtgärder”.

 ?? Bild: HN/ARKIV ??
Bild: HN/ARKIV
 ??  ?? NYA TAG. Mikaela Waltersson (M), regionstyr­elsens ordförande konstatera­r att det tidigare arbetet med att minska regionens kostnader inte gett önskat resultat. ”Vi har begärt en redovisnin­g av vad som gjorts och arbetet behöver nu bli mer konkret”. Sedan maj är Stefan Sorpola ny ekonomidir­ektör.
NYA TAG. Mikaela Waltersson (M), regionstyr­elsens ordförande konstatera­r att det tidigare arbetet med att minska regionens kostnader inte gett önskat resultat. ”Vi har begärt en redovisnin­g av vad som gjorts och arbetet behöver nu bli mer konkret”. Sedan maj är Stefan Sorpola ny ekonomidir­ektör.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden