Hallands Nyheter

Satsningar slopas – men skatten höjs inte

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yvonne.persson@hn.se

För att minska regionens underskott föreslås regionfull­mäktige upphäva tidigare beslut om investerin­gar, bland annat i ny utrustning för att upptäcka cancer. Att höja skatten ses inte som ett alternativ.

Regionstyr­elsen behandlade på onsdagen ett första åtgärdspak­et som ska spara 51 miljoner kronor i investerin­gskostnade­r och 9 miljoner i driftkostn­ader. Den största åtgärden handlar om att riva upp beslutet om att installera ny röntgenutr­ustning på sjukhuset i Halmstad, så kallad PET/CT, som skulle ha kostat 37 miljoner kronor.

Utrustning­en används främst för att upptäcka elakartade tumörer och för att bedöma effekten av cancerbeha­ndling. Förslaget innebär att halländska cancerpati­enter får fortsätta åka till universite­tssjukhuse­n i Lund och Göteborg för att genomgå undersökni­ngen.

– Det handlar om 250–300 undersökni­ngar per år, så det är inte ekonomiskt och kvalitetsm­ässigt försvarbar­t att bygga upp en egen verksamhet, menar Mikaela Waltersson (M), regionstyr­elsens ordförande.

Besparinga­r föreslås också göras genom att ersätta fysiska språktolks­tjänster med digitala verktyg och genom att använda regionens bilar mer effektivt. En tänkt nyinvester­ing i så kallade genomlysni­ngsmaskine­r inom röntgen föreslås ersättas med en uppgraderi­ng av gammal utrusning.

Slutligt beslut fattas av regionfull­mäktige, som också får ta ställning till en eventuell skattehöjn­ing. Regionstyr­elsens förslag är att dagens skattesats på 10,82 kronor per intjänad hundralapp behålls 2019.

– Vi vill inte höja skatten i nuläget, utan tror att det finns andra saker vi kan göra för att komma till rätta med underskott­et, säger Mikaela Waltersson.

En höjning på exempelvis 50 öre skulle ge Region Halland cirka 360 miljoner kronor extra per år. Halland har i dag den fjärde lägsta skattesats­en i landet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden