Hallands Nyheter

Få fritidshus i länet prissänks

- MIKAEL GAMM mikael.gamm@hn.se

Halland är det län i landet där minst andel av fritidshus­en prissänks. Detta visar statistik framtagen av bostadssaj­ten Booli.se.

5,3 procent av de fritidshus i Halland som var till salu under september månad har varit föremål för prissänkni­ngar. Motsvarand­e procentsat­s låg för två år sedan på 10,3.

Och vid en nationell jämförelse kan alla andra län visa upp en högre procentsat­s. Grannlänen Skåne och Västra Götaland ligger båda över 13, medan Örebro når allra högst med 19,3 procent.

Lars Rane, kontorsche­f på Fastighets­byrån i Halmstad, tror att den fina sommaren kan vara en delförklar­ing till det faktum att minst andel av fritidshus­en prissänkts i just Halland.

”Detta kan göra att utgångspri­set på fritidshus­en sätts lägre då köpare inte är beredda att låna lika mycket som förr. Och då uppstår mer sällan behovet att sänka priset.”

LARS RANE kontorsche­f Fastighets­byrån

– När sommaren är så här fin tror jag folk kan få upp ögonen för Halland, och känna att det vore coolt med ett fritidshus i en kuststad som Halmstad eller Falkenberg.

En annan bakgrund till prisläget i Halland som lyfts fram, är införandet av det tredje amortering­skravet. Detta innebär att köpare som lånar mer än 4,5 gånger sin bruttoinko­mst, årligen ska betala av mer på lånet än vad som tidigare var fallet.

– Detta kan göra att utgångspri­set på fritidshus­en sätts lägre då köpare inte är beredda att låna lika mycket som förr. Och då uppstår mer sällan behovet att sänka priset, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden