Hallands Nyheter

Nya turer kring översiktsp­lan för Långasand

- FREDRIK LARSSON 010-471 53 67 fredrik.larsson@hn.se

Den fördjupade översiktsp­lanen för kusten är återigen uppe på politikern­as bord. För vilken gång i ordningen låter vi vara osagt. Socialdemo­kraternas nya förslag, som går försiktigt fram, får stöd av Liberalern­a och Miljöparti­et.

Hur hårt ska Långasand exploatera­s? Där står den politiska striden i Falkenberg­s kommun när det gäller den fördjupade översiktsp­lanen för kusten.

I VECKAN VAR den fördjupand­e översiktsp­lanen återigen uppe på kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott. Det har arbetats med planen under de senaste fyra åren.

Nu har Socialdemo­kraterna, Liberalern­a och Miljöparti­er enats om ett förslag som innebär att område 25, 14a och 14b i Långasand plockas bort helt. Bebyggelse i område 17 minskas ner.

– Vi har lyssnat väldigt mycket på länsstyrel­sen, men även kommunens tjänstemän, när vi har tagit fram vårt förslag, säger blivande kommunråde­t Per Svensson (S).

Socialdemo­kraternas förslag innebär även en förändring vid Morups Tånge där det ges möjlighet att pröva ny enstaka bebyggelse.

– Vi vill inte ha ett permanent industriom­råde nära Morups Tånge, säger Per Svensson.

NU SKA FÖRSLAGET upp i kommunstyr­elsen och senare i fullmäktig­e. Om det går hela vägen till beslut återstår att se.

– Det är väl högst oklart hur det går i en omröstning. Så är det, säger Per Svensson, väl medveten om att Centern och Moderatern­a har en annan inriktning som innebär en större exploateri­ng av Långasand.

Kommunråde­t Mari-louise Wernersson (C) är klar i sin åsikt om varför det tar en sådan tid att komma överens om en översiktsp­lan för kusten.

– Vi ser olika på landsbygds­utveckling. Vi har Glommen som centralort i norra delen av kommunen och nu vill vi ha Långasand och Ugglarp som centralort i den södra delen.

– Då vill vi tillåta en viss utbyggnad för vi ser att det är mycket av ett stort sommarstug­eområde i Långasand. När det blir fler permanentb­ostäder kommer det att krävas mer service från kommunens sida och då måste vi hjälpa till med förskolor och så vidare.

Hur ser du på Socialdemo­kraternas förslag?

– Socialdemo­kraterna vill plocka bort byggnation och bara bevara området som det är. Vi vill ha en utveckling av Långasand.

Hur ser du på att tjänstemän­nen och länsstyrel­sen tycker ungefär som Socialdemo­kraterna?

– Vi säger att det är politiken som bestämmer och vi vill ha en landsbygds­utveckling och därför går vi emot länsstyrel­sen. Om det skulle vara så att man skulle följa länsstyrel­sen hade vi inte behövt göra det här arbetet med översiktsp­lanen, säger Mari-louise Wernersson.

 ?? Bild: COLLAGE ?? NYA POLITISKA TURER. Hur hårt ska Långasand exploatera­s? Det har Per Svensson (S) och Marilouise Wernersson (C) delade åsikter om.
Bild: COLLAGE NYA POLITISKA TURER. Hur hårt ska Långasand exploatera­s? Det har Per Svensson (S) och Marilouise Wernersson (C) delade åsikter om.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden