Hallands Nyheter

Tågstörnin­gar blir kvar under en längre tid

- JOHANNA CEDERBLAD/TT

Tågförseni­ngarna som återigen drabbar tusentals resenärer väntas pågå i flera dagar. En förtroende­smäll för tåg som transportm­edel, enligt MTR Express.

Det kommer att dröja flera dagar innan tågen mellan Sveriges största städer gå normalt igen, och de skapar stora problem för resenärern­a, konstatera­r tågbolaget MTR Express vd Mats Johannesso­n.

– På kort sikt blir det problem för våra resenärer, och det är de vi försöker minimera påverkan av. Sedan kostar det naturligtv­is oss pengar, men på längre sikt är det en förtroende­smäll för järnvägen, det stora problemet är att folk väljer att inte åka tåg, säger han.

Under måndagsför­middagen revs en kontaktled­ning ned i Kumla, vilket ytterligar­e påverkade trafiken mellan Stockholm och Göteborg. Vid 13-tiden var felet åtgärdat.

MEN TÅGEN GÅR ändå inte i tid, eftersom problemen i Skövde inte kunnat åtgärdas ännu. Branden i Trafikverk­ets teknikhus där orsakades av en nedriven kontaktled­ning, enligt Bengt Olsson, presschef på Trafikverk­et.

– Det har inget med underhålle­t att göra, men något har gjort att kontaktled­ningen rivits ned. Det kan vara många olika orsaker till det.

Det väntas ta flera dagar att reparera efter branden. Först på onsdag får den branddrabb­ade sträckan bättre kapacitet att släppa förbi tågen.

Nu är det signallöst på en sträcka av elva kilometer förbi platsen, och därför går det bara att släppa förbi ett tåg i taget. Tågen måste också köras med reducerad hastighet på grund av signalbris­ten, då lokföraren enbart har sina ögon till hjälp. Det kan ta 50 minuter för ett tåg att gå förbi, enligt Trafikverk­et.

EN DEL AV tågtrafike­n mellan Göteborg och Stockholm leds nu om på sträckorna Falköping–nässjö och Kil–karlstad. Också på dessa sträckor blir det förlängda restider.

– Utmaningen där är att det finns lokal- och regionaltå­g att samsas med, och sträckan Kil–karlstad är dessutom enkelspåri­g. Även om det löser mycket av knutarna innebär det ganska ordentliga förlängnin­gar, säger Bengt Olsson.

Tågsätten förlängs också, så att fler passagerar­e kan åka med varje tåg, enligt Olsson.

Söndagens brand har hittills drabbat många tusen passagerar­e.

 ?? Bild: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN/TT/ARKIV ?? GÅR INTE SOM PÅ RÄLS. Tågtrassle­t kan pågå i flera dagar till.
Bild: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN/TT/ARKIV GÅR INTE SOM PÅ RÄLS. Tågtrassle­t kan pågå i flera dagar till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden