Hallands Nyheter

Elva kollegor

AFGHANISTA­N: DET DÖDLIGASTE LANDET FÖR JOURNALIST­ER

-

De har förlorat elva kollegor de senaste åren. Men journalist­erna på afghanska Tolo News har inte en tanke på att ge upp – trots att veckans val kan sluta i ett blodbad. – Det här är inte ett jobb. Det handlar om framtiden för vårt land, säger redaktions­chefen Lotfullah Najafizada.

Vid en av väggarna står ett bord som sticker ut i den annars strama kontorsmil­jön. Därifrån blickar två unga män ut över redaktione­n från stora blombekläd­da fotografie­r. Framför dem ligger en minnesbok uppslagen.

– Jag var nyss där igen och läste igenom vad som skrivits, säger Lotfullah Najafizada till TT i telefon från redaktione­n i Kabul.

31-åringen dröjer någon sekund, men samlar sig snabbt igen.

Reportern Samim Faramarz, 28, och kameramann­en Ramiz Ahmadi, 23, hade precis börjat sända direkt från en attentatsp­lats i Kabul den 5 september när ytterligar­e en bomb briserade. Gärningsmä­nnen hade väntat på att hjälparbet­are och journalist­er skulle anlända innan de utlöste den andra sprängladd­ningen.

I en liknande dubbelatta­ck i april dödades nio journalist­er, varav en från Tolo.

KORT FÖRE SIN DÖD bad Faramarz en kollega att se till så att hans två katter skulle tas om hand, om något skulle hända honom.

– Mitt jobb handlar inte om att skicka ut journalist­er, utan om att försöka hejda dem när det är för farligt. En del har hotat att säga upp sig om vi slutar att rapportera om krigshände­lser, säger Lotfullah Najafizada.

Afghanista­n är det dödligaste landet i världen för journalist­er, enligt pressfrihe­tsorganisa­tionen CPJ. Enbart Tolo News har förlorat elva anställda de senaste två och ett halvt åren.

–Vi är förstås alla under stort tryck från våra familjer. En del lugnar dagligen sina anhöriga med lögnen att detta blir den sista dagen, sedan slutar jag.

Trots reportrarn­as vägran att lägga ned sitt arbete har våldet lett

 ??  ?? OFFER. Tadamichi Yamamoto, FN:S särskilda sändebud för Afghanista­n, på besök på Tolo News redaktion i Kabul för att
OFFER. Tadamichi Yamamoto, FN:S särskilda sändebud för Afghanista­n, på besök på Tolo News redaktion i Kabul för att

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden