Hallands Nyheter

Tryckt stämning i tyska storpartie­r

- PONTUS AHLKVIST/TT

Valet i sydtyska Bayern blev en förkrossan­de motgång för kristsocia­la CSU, som styrt det välmående alplandet i årtionden. Resultatet lär utlösa chockvågor även i Berlin, där förbundska­nsler Angela Merkel kämpar för att hålla ihop sin regering.

– Det är ingen rolig dag för oss i CSU, konstatera­de partiledar­en Horst Seehofer torrt då valresulta­tet började klarna.

Angela Merkels allierade i den konservati­va bastionen Bayern hade då gjort ett katastrofv­al och tappat sin absoluta majoritet. Och det med råge – CSU tappade mer än 10 procentenh­eter i förhålland­e till valet 2013 och landade på 37,2 procent enligt det preliminär­a resultatet. Även för Socialdemo­kraterna blev valet ett debacle. Partiet fick 9,7 procent av rösterna, vilket torde betraktas som en ren katastrof.

Främlingsf­ientliga AFD kammade hem 10,2 procent

Valets stora vinnare var i stället De gröna, som med 17,5 procent blev näst största parti. Fria väljare, som förespråka­r stärkt kommunalt självbestä­mmande, kammade hem 11,6 procent och ses i nuläget som den mest troliga koalitions­partnern för CSU, möjligen tillsamman­s med liberala och näringsliv­svänliga FDP.

Förbundsda­gens talman Wolfgang Schäuble – en kristdemok­ratisk nestor – spådde i förra veckan att det bayerska valresulta­tet skulle utlösa chockvågor ända till Berlin.

Den profetian ser ut att besannas. Både CSU och SPD sitter i Angela Merkels regering, och väljartapp­et lär inte öka entusiasme­n kring det redan bräckliga koalitions­samarbetet.

– Läxan jag lär mig av detta är att jag, som förbundska­nsler, måste se till att vi vinner tillbaka förtroende­t, säger Angela Merkel.

Hon noterar att tappet sker trots att den bayerska ekonomin går bra. Regionen har en starkare tillväxt än Tyskland i stort.

– Detta visar att en god ekonomisk situation och nästan total sysselsätt­ning inte är tillräckli­gt om det saknas förtroende.

 ?? Bild: LUKAS BARTH-TUTTAS/TT ?? GRÖN ÄR VINNARE. De grönas toppkandid­at Katharina Schulze, Bayerns regeringsc­hef Markus Söder (CSU) och Fria väljares toppkandid­at Hubert Aiwanger efter söndagens delstatsva­l.
Bild: LUKAS BARTH-TUTTAS/TT GRÖN ÄR VINNARE. De grönas toppkandid­at Katharina Schulze, Bayerns regeringsc­hef Markus Söder (CSU) och Fria väljares toppkandid­at Hubert Aiwanger efter söndagens delstatsva­l.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden