Hallands Nyheter

Döda på ett år

- MATTIAS MÄCHS/TT

till minskad rapporteri­ng. De flesta utländska journalist­er har lämnat landet. Arbetet med att fylla tomrummet efter dem försvåras av att stora delar av landsbygde­n, kontroller­ade av talibanern­a, inte går att nå.

– Vi måste hela tiden göra en massa icke-redaktione­lla beräkninga­r, vilket såklart påverkar kvaliteten och snabbheten i vår rapporteri­ng.

TOLO NEWS HAR en särskild checklista när det gäller bevakninge­n av attacker. Det handlar dels om att se till så att de utsända har genomgått säkerhetsu­tbildning, dels om att försöka bedöma om det finns risk för dubbeldåd.

– Men vi försöker alltid åka ut, för sådana dåd är tyvärr vardag för det afghanska folket och vår uppgift är att spegla deras verklighet.

På lördag går afghanerna till valurnorna, i ett tre år försenat parlaments­val. Talibanern­a har hotat att försöka stoppa valet med alla medel. Varningen kommer i ett läge där antalet dödliga attacker från både talibanern­a och IS ökat.

På Tolo News har valspurten ägnats åt att hålla utfrågning­ar med ett stort antal av kandidater­na till parlamente­t. Under valdagen satsar man på att åtminstone ha närvaro i landets större städer. Vad driver er att fortsätta?

–Journalist­er i Afghanista­n är lika viktiga som säkerhetss­tyrkorna. Under landets moderna historia har vi gått från monarki, via inbördeskr­ig, kommunism och talibansty­re. Gemensamt har varit tystnaden, säger Lotfullah Najafizada och fortsätter:

–Nu har människor möjlighet att uttrycka. Det är enormt. Det innebär att vi inte behöver explodera av ilska – vi kan prata i stället. Om demokratin kan värnas i 10–15 år till så kommer den att slå rot. * Afghanista­ns flera gånger uppskjutna parlaments­val är planerat att hållas på lördag, den 20 oktober.

* Myndighete­rna har insisterat på att valet denna gång verkligen kommer att bli av, trots rapporter om en rad brister i förberedel­serna, anklagelse­r om valfusk och en upptrappni­ng av våldet i landet.

* Talibanern­a har i ett uttalande svurit att sabotera processen. Rörelsen lovar visserlige­n att försöka undvika civila offer men hotar att attackera de regeringss­oldater som ska sättas in för att försöka garantera väljarnas säkerhet.

* Hundratals människor har dödats i attacker under de senaste månaderna och minst sex kandidater och flera valarbetar­e har fått sätta livet till under valrörelse­n.

* Valet hade från början utlysts till senast i juni 2015. Men det politiska dödläge som rått sedan presidentv­alet 2014, i kombinatio­n med det upptrappad­e våldet, har gjort att man tvingats skjuta upp det flera gånger. Källa: Reuters, UI

 ?? Bild: TOLO NEWS/TT ?? uttrycka sina kondoleans­er för journalist­erna Samim Faramarz och Ramiz Ahmadi, dödade i en attack 5 september.
Bild: TOLO NEWS/TT uttrycka sina kondoleans­er för journalist­erna Samim Faramarz och Ramiz Ahmadi, dödade i en attack 5 september.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden